Kranjska gora Kranjska gora

Novice

Vlhova slalomska kraljica in jubilejna Zlata lisička

( 07. 01. 2024 )
S slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala v Kranjski Gori se je končala jubilejna 60. Zlata lisica. Najboljša tekmovalka dneva je postala Slovakinja Petra Vlhovaki in še tretjič v karieri postala skupna zmagovalka pokala za Zlato lisico.

Petra Vlhova je bila na slalomski tekmi razred zase. Foto: OK Zlata lisica

 

Vremenske razmere so bile nekoliko bolj prizanesljive do tekmovalk in številnih obiskovalcev, ki so si nedeljo popestrili z ogledom slalomske tekme svetovnega pokala za 60. Zlato lisico v Kranjski Gori. Prvi tek je bil v znamenju zahtevnih pogojev na progi, ki je bila ponoči in celotno dopoldne deležna izdatne pošilje novozapadlega snega.

Številni obiskovalci so si ogledali slalomska teka za 60. Zlato lisico. Foto: OK Zlata lisica

 

Vlogo prve favoritinje je že v prvi vožnji s štartno številko ena upravičila Slovakinja Petra Vlhova. Čeprav se je kot prva tekmovalka podala v neznano pa je nič ni vrglo s tira, njen čas 51.30s je bil dovolj, da je tudi siloviti napadi tekmic pred drugo vožnjo niso izrinile iz vodstva. Spketakularne vožnje so popestrile dogajanje pod podkorensko strmino, ena izmed teh je bila predstava hrvaške smučarke Leone Popović, ki je v prvi vožnji naredila salto čez ciljno črto. Kljub padcu je 26 letna tekmovalka iz Reke pred drugo vožnjo zasedala drugo mesto, ki si ga je delila z Nemko Leno Duerrer.

Leona Popović je spektakularno prišla v cilj prve vožnje. Foto: OK Zlata lisica

 

Od slovenskih predstavnic sta si nastop v drugem teku zagotovili Ana Bucik, ki je smučala odločno in si priborila deveti izhodiščni položaj. Andreja Slokar pa je prvo vožnjo končala na 17. mestu. Neji Dvornik je malenkost zmanjkala, da si se lahko še enkrat predstavila domačim navijačem, saj je končala na 32. mestu medtem, ko je Nika Tomšič odstopila v prvi vožnji.

Neja Dvornik se ni uvrstila med najboljših 30 po prvi vožnji. Foto: OK Zlata lisica

 

Prva vožnja je bila v znamenju številnih odstopov, skupaj jih je bilo kar trinajst, tri tekmovalke pa so bile diskvalificirane. Mikaela Shiffrin, večkratna skupna zmagovalka Zlate lisice je ena od njih, zato bo čim prej želela pozabiti na nastop jubilejni 60. izvedbi največjega slovenskega smučarskega praznika za ženske. Med navijači priljubljena Američanka tudi na slalomu ni imela svojega dne, saj je odstopila in se od Kranjske Gore poslavlja praznik rok in brez ene točke.

Za Mikaelo Shiffrin je po dveh odstopih turbolenten tekmovalni konec tedna. Foto: OK Zlata lisica

 

Vlhova kot na rodeu do slalomske in skupne zmage


Trideset najboljših tekmoval je bilo trdno odločenih, da v drugi vožnji dosežejo dober rezultat in si priborijo točke svetovnega pokala. Odlično se je na beli podkorenski strmini, na kateri so se zaradi neizprosnega vremena počasi začele delati globoke smučine, znašla Američanka AJ Hurt, ki ji je uspel vrhunski drugi nastop. S 16. mesta se je katapultirala v vodstvo in tam ostala vse do nastopa zadnjih dveh najboljših tekmovalk po prvi vožnji. Hrvatica Popovićeva ni izkoristila časovne prednosti, je pa to naposled le uspelo Duerrjevi, ki pa ni bila dolgo na stolčku vodilne, saj je z brezkompromisno vožnji slalomska zmagovalka postala Petra Vlhova. Slovakinja je sicer zabeležila šele sedmi čas druge vožnje, toda prednost iz prvega teka je bila dovolj, da je osvojila 1. mesto. Po sezoni premora se je Vlhova pred številnimi slovaškimi navijači vnovič zavihtela na prestol, saj je na 60. izvedbi Zlate lisice še tretjič v karieri postala skupna zmagovalka.

Št. 1 na slalomski tekmi in skupna zmagovalka Zlate lisice Petra Vlhova. Foto: OK Zlata lisica

 

Andreja Slokar je z osvojitvijo točk svetovnega pokala ubranila slovensko čast. Smučarka iz Ajdovščine je po borbeni drugi vožnji končala na 14. mestu. "Nisem ravno najbolj zadovoljna z rezultatom, kako naj bom zadovoljna, ko sem pa daleč zadaj. Tudi vožnje niso bile ravno najboljše. V drugi vožnji sem se res borila, čeprav sem delala veliko neumnih napak. Ravno to, da sem se borila pa je eden od razlogov za malo optimizma. Od kar sem se vrnila na sneg, se še nisem tako borila. Manjka mi predrznosti in prav vesela sem, da je bilo to danes že bolje. Na robu tveganja sem vozila do poškodbe, od kar sem se vrnila nazaj, pa mi je tega res manjkalo. Nikoli nisem poizkusila kaj več, vedno sem bila zelo previdna. Saj nimam kaj za izgubiti, slej ko prej bo prišlo do preobrata," je v cilju svoja nedeljska nastopa opisala Slokarjeva.

Andreja Slokar na domači tekmi v Kranjski Gori do točk svetovnega pokala. Foto: OK Zlata lisica

 

Smolo je znova na progi srečala Ana Bucik, ki je po solidni vožnji na zadnji strmini povozila količek in še drugič s sklonjeno glavo pozdravila domače navijače v ciljnem izsteku: "Razočarana sem in žalostna. Danes sem se po dolgem času počutila tako, da sem lahko napadala, po prvi vožnji sem bila na mestu, s katerega bi lahko nekaj naredila. Druga proga je bila precej težka, sicer vodstva ne bi prevzela, a priložnost, da bi dosegla dober rezultat, da bi dobila potrditev, da sem na pravi poti, je bila tu. Situacija po letošnji Zlati lisici res ni dobra, še težje kot dva odstopa je premagati slabo smučanje. Upam, pa da se je to s tem vikendom zdaj končalo."

Ana Bucik se je razočarana v ciljni areni poslovila od domačih navijačev. Foto: OK Zlata Lisica

 

Nedeljsko slalomsko preizkušnjo si je v Podkorenu ogledalo 3217 obiskovalcev.

 

Nazaj na seznam