Kranjska gora Kranjska gora

Novice

Grenierjevi veleslalomska zmaga na 60. Zlati lisici

( 06. 01. 2024 )
Veleslalomsko tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju za 60. Zlato lisico v Kranjski Gori presenetljivo dobila Kandčanka Valerie Grenier. Favoritinji Američanka Mikaela Shiffrin in Slovakinja Petra Vlhova ostali praznih rok.

Zmagovalka veleslaloma Valerie Grenier v akciji na 60. Zlati lisici v Kranjski Gori. Foto: Aleš Fevžar

 

Prva januarska sobota v letu 2024 je bila v znamenju veleslalomske tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju za 60. Zlato lisico v Kranjski Gori. Vremenske razmere so bile pred začetkom prve vožnje zahtevne in prava preizkušnja za izkušene tekmovalke, ki so se s štartne hišice na podkorenski progi podale pogumno in brez zadržkov. Kljub močnemu deževju, ki je neprestano močil tekmovalke in 3076 gledalcev, je bila zahvaljujoč marljivim delavcem, odlično pripravljena in je tudi tekmovalkam z višjimi štartnimi številkami ponujala kakovostne pogoje za smučanje.

Petra Vlhova tokrat ostala brez uvrstitve na zmagovalne stopničke Foto: Aleš Fevžar

 

Po prvi vožnji je najboljši čas postavila Slovakinja Petra Vlhova, ki je na tribunah razveselila številne rojake. Za pičli dve stotinki je za njo zaostala Italijanka Federica Brignone, tretje mesto po nastopu 63. tekmovalk pa je zasedla Švicarka Lara Gut-Behrami. Američanka Mikaela Shiffrin, ki je veljaja za favoritinjo, je za njo netipično predstavo po prvem šviganju med vratci zasedla sedmo mesto.

 

Od štirih slovenskih tekmovalk se je v drugo vožnjo uvrstila zgolj Ana Bucik, ki je končala na 19. mestu. Andreja Slokar, Neja Dvornik in Nika Tomšič pred domačimi dnevi niso imele najboljšega tekmovalnega dne, saj so za Vlhovo zaostale za več kot štiri sekunde. Slokarjeva je končala na 52. mestu, Dvornikova je bila 54., Tomšičeva pa je štiri mesta za reprezentančno kolegico.

 

Kljub dežju smučarski spektakel na podkorenski strmini

 

Za odlično navijaško vzdušje je v ciljni areni z glasbenim nastopom poskrbel tudi Magnifico in še dodatno razgrel obiskovalce na jubilejni Zlati lisici. Ti so nestrpno pričakovali nastop edine Slovenke v drugi vožnji, Ane Bucik. 30-letna Novogoričanka se je silovito pognala na progo in bila na dobri poti, da na domači tekmi doseže soliden rezultat. Toda sreča to pot ni bila na njeni strani, saj je zdrsnila in predčasno končala z nastopom. «Točno vem kaj sem storila narobe. Za trenutek sem premalo dolgo stala na spodnji smučki in sem zdrsnila na bok. V tem spomladanskem snegu se to zgodi zelo hitro. Šlo je za nek trenutek, ko sem razmišljala kako čim bolj ostro iti v zavoj in ne kako moram biti postavljena. Zagotovo sem danes tvegala še več, saj je bila želja res velika. V zadnjem obdobju nisem smučala z neko veliko mero tveganja. Vem, da je to v želji po hitrejšem smučanju potrebno dodati. Danes mi je to uspelo, naredila sem korak naprej, a žal se ni izšlo do konca. Kljub težkim razmeram pa lahko rečem, da se tekmovalke danes o vremenu nismo veliko pogovarjale,» je razočarana v cilju razlagala Bucikova.

Ana Bucik je veleslalomski nastop na 60. Zlati lisici končala s padcom. Foto: Aleš Fevžar

 

V boju za najvišja mesta se vse po željah ni izšlo niti Shiffrinovi, ki si je sredi druge vožnje že privozila minimalni zaostanek, ki je ob prihodu v cilj še narastel. Karizmatična Američanka, ki si je v preteklosti že prismučala pokal za Zlato lisico, je končala na zgolj 9. mestu.

Zmagovalka Zlate lisice 2019 Mikaela Shiffrin ostala praznih rok. Foto: Aleš Fevžar

 

Odlično je z zahtevno progo v drugi vožnji, ki jo je postavil trener kanadske reprezentance Pierre Miniotti, opravila Valerie Grenier. Kanadčanka je bila po prvi vožnji četrta, v drugi ni popustila pod pritiskom in se veselila prevzema vodstva. S prvega mesta je niso izrinile niti najboljše tri po prvi vožnji, Lara Gut-Behrami in Federica Brignone sta se morali zadovoljiti z drugim oz. tretjim mestom. Vodilna po prvem teku Vlhova pa je imela preveč težav in je sobotni tekmovalni dan zaključila tik pod zmagovalnim odrom, na četrtem mestu.

Valerie Grenier (v sredini) je ubranila lansko veleslalomsko zmago na Zlati lisici. Foto: Aleš Fevžar

Nazaj na seznam