Zgodovina

53. Zlata lisica 2017

(07. 01. - 08. 01. 2017)


Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! Ilka Štuhec z desetim mestom v slalomu in štirinajstim v veleslalomu peta v kombinaciji Pohorskega pokala! To ni bilo le za anale slovenskega alpskega smučanja, temveč tudi svetovnega! To so poudarki 53. Zlate lisice, ki je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.


V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je na progi pred skupno 20 tisoč gledalci (v dveh dneh) poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze.
 

Peš zmagovalno v cilj

Vreme je pomagalo kot že dolga leta ne. Bilo je, namreč, tako mrzlo, da je bilo konec decembra dovolj za 80 centimetrov debelo snežno odejo iz kar 58 snežnih topov, v začetku januarja pa nato še za pripravo proge, da je ekipi vodje tekmovanja Mitji Grašiču ni bilo potrebno niti polivati z vodo. 53. Zlata lisica je poskrbela za eno najboljših prog v svetovnem pokalu nasploh in tudi v vsej dolgi zgodovini Zlate lisice, organizatorji pa so imeli z njo najmanj dela. A opravili so ga, spet, odlično!

Odlično progo in čudovito vzdušje je najlepše opisala kar Ana Drev: ”Punce so rekle, da takšnega Maribora še niso videle, kot je bil letos, fer pogoji, proga, vreme, vzdušje, vse, kar si lahko tekmovalke samo želimo. Vesela sem, da sem bila del tega spektakla.”

Toda zato so bile toliko bolj naporne priprave na slovo od tekmovalnega smučanja šampionke Tine Maze. Do konca se ni vedelo, kako, če sploh, bo. S katero startno številko? V kakšnem dresu in s čigavimi sponzorji? Na zmago ali za slovo? Show Tine Maze ali 53. Zlata lisica?

Nato pa se je odvilo, da so bile solze v očeh! Tinino slovo pred 15 tisoč navijači, s številko 34, pri 33 letih, po 18 letih kariere v belem cirkusu (prvič prav na Zlati lisici, 2. januarja 1999, 32. mesto v super veleslalomu), v 401. nastopu v svetovnem pokalu, v katerem je dosegla 26 zmag, 81 stopničk, 1 veliki kristalni globus in 2 mala kristalna globusa, ob tem pa še 4 olimpijske medalje, od tega 2 zlati, 9 kolajn s svetovnih prvenstev, od tega štiri zlate. To je bil njen 16. nastop na Zlati lisici, od tega je trikrat zmagala. Začela je kot da res želi še zadnjič zmagati, toda potem se je še pred polovico ustavila, pri svojem trenerju in partnerju Andrei Massiju, ga objela in nato spet nadaljevala do cilja. Pred rdečo črto si je snela smuči in z dvignjenimi rokami ter smučmi odkorakala skozi cilj. Ob bučni podpori sta se ji poklonila tudi predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar.

Po svoji zadnji tekmi je Tina povabila na predstavitev svojih spominov. Iz dnevnika, ki ga je pisala 18 let, je s pomočjo Delovega novinarja Vita Divca, ki jo je kot poročevalec spremljal  vsa ta leta, nastal biografski roman Jaz. Tina.

”Tina je šampionka, ti pa so vedno malo od hudiča,” je komentiral Andrea Massi, Tina pa: ”Srečna sem s tem, kar sem dosegla!”
 

Tekmice in sotekmovalke o Tini Maze

Mikaela Shifrrin: ”Ko se mi ne da na trening, ko sem utrujena, si vedno mislim, kako je morala biti šele Tina, ko je osvojila 2414 točk. To me spravi na sneg.”

Sofia Goggia: ”Jokala sem kot dež … In od takrat, ko sem zadnjič tako jokala, je minilo že veliko let. Tina je bila dolga leta moj idol. Njeno slovo se me je res dotaknilo.”

Lara Gut: Ko sem prišla v svetovni pokal, je bila že ena od najboljših. Potem mi je veliko pomagala. Zato, hvala, Tina, za vse, kar si naredila zame, za vse druge smučarke in nasploh za šport!”

Marie-Michele Gagnon: ”Tina je brutalna tekmica in Pohorje je prava tekma, da na njej zaključi svojo kariero.”

Petra Vlhova: ”Zame bo ostala velika junakinja, herojka! Ne le, da je tekmovala v vseh disciplinah, v vseh je bila tudi najboljša!”

Viktoria Rebensburg: ”Tina je nekaj posebnega. Vsem nam je postavila mejnik z 2414 točkami v eni sezoni svetovnega pokala. Je najboljša tekmovalka zadnjih nekaj let.”

Anna Veith: Tine se bom spominjala kot velike junakinje alpskega smučanja. Po najinem boju za veliki kristalni globus sva postali tudi prijateljici. Upam, da bo tako kot v smučanju, uspešna tudi v življenju po karieri.”


Delo je na prvi športni strani z veliko Tinino sliko v tekmovalnem dresu, brez sponzorjev, a z znanim nedrčkom ”Not your business” čezenj, zapisalo: ”Kraljica belih strmin Tina Maze se je veličastno poslovila od profesionalnega športa, navijačev in tekmic. Konec njene izjemne kariere je zaznamoval 53. Zlato lisico. Za dodaten naboj je na pohorskih preizkušnjah poskrbel mlajši rod. Pečat so pustile obe Ani, Drevova in Bucikova, ter Ilka Štuhec, ki je nalet s tekem v hitrih disciplinah prenesla na domačo strmino.”

Uroš Gramc o Tininem slovesu v Večeru: ”Tina Maze je mlela, trenirala in se borila, potem pa le pokleknila in dahnila - da. Za ločitev, slovo od smuči in poroko z vsakdanjikom nas navadnih smrtnikov, pa čeprav kot šampionka to nikoli zares ne bo postala. A čeprav je bilo polno emocij in romantike, se je pripravljalo kot v kriminalki, še advokati so se vpletli, dramatičnost se je stopnjevala. Še na startu se ni vedelo, kako bo šla, če bo sploh šla … Je še vedno Tina, mašina? Vprašanje marsikomu ni dalo miru. Zato so se njeni navijači izgubljeno spogledali, ko je zavijugala sproščeno kot ob slovesu - Bojan Križaj. Le do ciljne črte, potem pa bosa, peš naprej … Da je zdaj vse glasnejša kot njena - moja pot je moja odločitev - Balaševićeva: ”Odhaja cirkus iz našega malega mesta …”

 

Šampionka Ilka Štuhec

Ilka Štuhec, za katero je Večer zapisal, da smo ”po Katji Koren spet dobili šampionko, ki iz startne hišice gleda domače dvorišče”, je v Maribor prišla kot zmagovalka kar štirih tekem svetovnega pokala in bila tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala. Po Mariboru je nato zmagala v svetovnem pokalu še trikrat in bila v skupnem seštevku druga za Mikaelo Shiffrin, na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu pa osvojila zlato v smuku. Logično, da je na domačem terenu dobesedno letela … ” Nekdanja mladinska svetovna prvakinja v slalomu je šele osmič nastopila na slalomski tekmi za svetovni pokal, osvojila pa je deseto mesto! ”Ko leti, leti. Dobre vožnje in rezultati v hitrih disciplinah mi dajejo samozavest tudi v slalomu.”

Po ekipnem uspehu Slovenk na 53. Zlati lisici je novinarka Mojca Finc v Delu zapisala: ”Še nekaj je bilo čutiti na 53. Zlati lisici, reprezentantke so dihale kot eno, vidno je bilo medsebojno spoštovanje, pristna podpora in iskreno veselje. Zdelo se je, kot bi se vrnili v obdobje ‘vražjih’ Slovenk, ki so v 90. letih ne le s svojimi rezultati, ampak tudi z ekipno složnostjo pustile velik pečat v slovenskem alpskem smučanju.”

 

Dobiček za mlade Branikove smučarje

Organizatorji so nagradni sklad povišali za 10 odstotkov. Od 221.000 evrov je Mikaela Shiffrin odnesla domov 48.195 evrov. Od Slovenk je prejela Ilka Štuhec 2900 evrov, Ana Bucik 2750 in Ana Drev 2200. Domačemu klubu, ASK Branik, je ostalo 65 tisoč evrov za delovanje in treninge mladih tekmovalcev.

Patrick Lang, sin ustanovitelja svetovnega pokala Serga Langa, je tudi pohvalil organizatorje, hkrati pa jim svetoval, kaj še postoriti, predvsem za večjo odmevnost prireditve. ”Še bolj je potrebno pritegniti ljudi in sponzorje, da začutijo Zlato lisico kot dogodek, jo prepoznajo kot poslovno priložnost in zagotovijo visoko raven za svoje goste.”

Po viharnih časih po Abrahamu Zlate lisice, ki je moral leto dni čakati lepše vreme, stečaju Športnega centra Pohorje, iskanju novega upravitelja pohorskih smučišč in nazadnje še stečaju SK Branik, iz katerega je zrasel novi klub, ASK Branik, je bilo na 53. Zlati lisici, seveda, veliko vprašanj in govora o prihodnosti. ”Težave smo preveslali in prišli do stanja, ki je boljše kot v prejšnjih letih,” pa je na to odgovoril generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar.

Novinarje in tudi vse tiste, ki se vsako zimo sprašujemo ”ali Lisica bo”, je zanimala predvsem usoda tekme s strani mednarodne smučarske zveze. V koledarju svetovnega pokala je Zlata lisica vpisana do leta 2021, do takrat velja tudi pogodba z Infrontom, ki s televizijskimi pravicami in marketingom zagotavlja 70 odstotkov proračuna tekmovanja, ki je okrog milijona evrov. Srečko Vilar o preostalih 30 odstotkih denarja: ”To pokrijemo s sponzorskimi pogodbami, vendar je tega denarja, žal, iz leta v leto manj. Veseli smo, da smo močno vpeti v gospodarski prostor Maribora, z lokalnimi sponzorji, ki imajo pomembno vlogo tudi v nacionalnem prostoru, imamo sklenjene dolgoročne dogovore, žal pa iz drugih delov Slovenije nimamo veliko podpore.”

Glede sodelovanja s FIS in organizacije svetovnega pokala v Mariboru tudi po letu 2021 je Srečko Vilar optimist: ”Zlata lisica je članica Kluba 5, ki združuje najboljše in najodmevnejše smučarske prireditve na svetu. FIS nas ceni kot sposobne in izkušene organizatorje, ki smo se v minulih 52 letih izkazali na marsikaterem področju. Prednost Maribora je cilj na samo 330 metrih nadmorske višine, ki je lahko dostopen obiskovalcem. Smo na meji med mestno in gorsko tekmo. Verjamem, da se bodo v FIS odločili za spremembe v izvedbi tekem za svetovni pokal in pripravljeni smo stopiti v vsak dialog. Če se bodo nagibali v smer specialnih, revialnih tekem, paralelnih ali mestnih tekem, se lahko prilagodimo. Hkrati so polne tribune pod Pohorjem naš dodaten argument za ohranitev edine slovenske tekme v ženski karavani svetovnega pokala. Smo v zgornji polovici po obiskanosti tekem.”

 

Izjave za prihodnost

Tone Vogrinec: ”Lisica je v Mariboru edinstvena, tudi iz Slovenije gre redko v svet slika tako dobre zgodbe. Predvsem v Mariboru bi morali take prireditve negovati in njihov format prenesti na druga področja. Mesto je z Lisico, kljub mrazu, živelo od četrtka do nedelje, po njej pa bo, žal, spet mrtvilo.”

Boštjan Tancer, presednik ASK Branik: ”Letošnja Zlata lisica nam bo vsem v klubu dala s pozitivno energijo nov zagon, da lahko veliko dosežemo, če se akterji pod Pohorjem med seboj povežemo. Nove Ilke, Boštjane, Klemne in Filipe pa lahko dobimo le, če bomo zagotovili poligone, na katerih bodo pozimi otroci lahko nemoteno trenirali.”

Andrej Fištravec, župan MO Maribor: ”Zlata lisica sodi med top 5 tekem svetovnega pokala, kar je pomembno, ko gre ime Maribora in Slovenije po svetu, tudi za poslovni svet, ki se pod Pohorjem srečuje.”

David Kastelic, predsednik OO Zlate lisice: ”Že 53 let dokazujemo, da smo odlični organizatorji, da živimo z našo Zlato lisico, verjetno bolj kot vsa druga mesta. Pozivam pa vse odgovorne, ki lahko kakorkoli pomagajo, da primaknejo kakšen evro. Ker Lisica ima težave samo s financiranjem. Vse drugo je odlično. Znamo jo delati, radi jo imamo, ponosni smo nanjo. Navijači so ji zvesti in bodo zmeraj takšni.

 

Sedem dni za sneg

Razmere za zasneževanje decembra sprva niso bile najboljše, toda zasneževalna ekipa Milana Šmona je vseeno začela dovolj zgodaj. Milan Šmon: ”To nas je rešilo. Najprej sta bili le dve noči, drugo je bilo vse na meji. Zato sem pripeljal na Snežni stadion stare topove, ”lenkote”, ki se na Pohorju še vedno najboljše odrežejo. Potrebovali smo sedem polnih dni, da smo zasnežili progo od Habakuka do doline. Najbolj intenzivno smo delali od 16. do 23. decembra. Od Bellevueja do vznožja smo postavili 58 topov. Uspelo nam je narediti od 50 do 80 centimetrov debelo snežno preprogo.”

Še poročilo iz zakulisja, o tekmovalni pisarni in merjenju časov, vodja tekmovalne pisarne Zlate lisice Bojan Perko: ”Skrbimo za kompleten prenos podatkov in rezultatov do tiskovnega središča, izračunamo tudi kombinacijo za pohorsko lisico. Pod naše okrilje sodijo tudi timing linije oziroma kabli, ki vodijo od starta do cilja, in vsi vmesni časi. Do starta je približno 1200 metrov in do tja vodi deset parov kablov. Do vsakega vmesnega časa, dveh ali treh, so pod zemljo nameščeni po trije pari kablov. Pri veleslalomu merimo še hitrost smučark, tako da je v uporabi 21 različnih časomerilnih žic.”

Perko, tudi tehnični delegat FIS, o pomenu Zlate lisice: ”Maribor se velikokrat ne zaveda, kakšno tekmo gosti. Predstavniki Fisa nas cenijo bolj, tekmovalke, ki jih z avtom pripeljejo na Snežni stadion, pa so sploh polne hvale na račun mariborske prireditve. Na avstrijskem Semmeringu je po številki 30 v ciljni areni samevalo tristo gledalcev, na Pohorju pa se jih bo zbralo na tisoče, četudi ne bi vozila nobena slovenska smučarka. Kaj šele, ko smučata Ilka Štuhec in Tina Maze.

 

Na Zlati lisici je nastopila tudi 18-letna Sabrina Wanjiku Simader, ki je postala prva kenijska smučarka na tekmah svetovnega pokala. Rodila se je v Mombasi, od tretjega leta pa živi v Avstriji s krušnima staršema, ki sta ustanovila kenijsko ekipo.

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3