Zgodovina

49. Zlata lisica 2013

(26. 01. - 27. 01. 2013)

Na svidenje na 50. Zlati lisici 1. februarja 2014!

Že dan po tekmi superlativov so se začele priprave na veliki jubilej Zlate lisice, ki bo pod Pohorjem že čez leto dni.

Najbrž je bila 26. in 27. januarja 2013 res najboljša Zlata lisica. Toda le doslej … Kajti najboljše alpske smučarke so se od Maribora poslovile z besedami: ”Na svidenje na 50 Zlati lisici 1. februarja 2014!”

Na 49. Zlati lisici je bilo vse! Rekordno število gledalcev pod Pohorjem, v dveh dneh več kot 40 tisoč (na sobotnem veleslalomu 22.000 in na nedeljskem slalomu 19.000), in rekordno tudi pred TV zasloni - v nedeljo ob 13.02, ko je Tina Maze na Snežnem stadionu slavila slalomsko zmago, je 2. program Televizije Slovenija spremljalo 29 odstotkov Slovencev, kar pomeni 567.300 gledalcev, delež gledalcev, ki so bili takrat pred televizorji, pa je bil kar 81-odstoten!

Odlični progi, s čimer so se strinjale vse smučarke in njihovi trenerji. Organizatorji so imeli obilo preglavic, zaradi pomanjkanja snega na spodnjem delu proge, zaradi pomanjkanja hladnih noči za zasneževanje, zaradi novozapadlega snega tik pred tekmovanjem. Toda vse te težave so uspešno razrešili, snežno podlago debeline sicer zgolj 40 centimetrov pa tako dobro utrdili –z injekcijsko desko so v sneg vbrizgali skupno 1,5 milijona litrov vode -, da tako izenačene proge za vse smučarke že dolgo ni bilo na tekmah svetovnega pokala kjerkoli na svetu. Najboljši dokaz je najhitrejši čas Tine Maze tudi na drugem slalomu, kjer je kot vodilna s prve proge startala kot zadnja, trideseta!

Čudovito vreme, potem ko je dan pred tekmo snežilo, dan po tekmi pa je pohorsko strmino prekrivala megla. 

Toda največja zasluga za izreden uspeh 49. Zlate lisice gre, seveda, Tini Maze! Samo osem stotink jo je v veleslalomu ločilo od zmage, toda zato je že dve tekmi pred koncem sezone postala zmagovalka veleslalomske razvrstitve svetovnega pokala. Ko jo je novinar po tekmi na novinarski konferenci v hotelu Habakuk spomnil, da je Mateji Svet edini od naših uspelo zmagati na obeh tekmah Zlate lisice v istem letu, je odgovorila: ”A ni ji uspelo osvojiti malega kristalnega globusa …”

Prav ta tekmovalnost je Tini dala moči na slalomu, ko je morala najprej premagati celoten sobotni pritisk rekordne množice gledalcev in rekordne množice novinarjev (380 akreditiranih), nato pa ob huronskem navijanju celotnega stadiona, ki ni le med Tinino smučarsko minuto spominjal na nogometnega, temveč dvigoval temperaturo še nikoli tako močne in pozitivne energije pod Pohorjem v celotnem slalomskem finalu, še zmagala v slalomu in s tem tudi v kombinaciji Zlate lisice za pohorski pokal.

Tako uspela Zlata lisica ima zato lahko samo eno ime. ”Tekma superlativov,” jo je upravičeno poimenoval generalni sekretar organizacijskega odbora 49. Zlate lisice Srečko Vilar.


”Občutki so veličastni! Uspelo nam je praktično vse; tudi narava nam je vrnila, kar nam je mogoče tu in tam v preteklosti vzela ali delila po koščkih. Res je, biti  danes organizator 49. tekmovanja za svetovni pokal in Zlato lisico je zelo lepo!

Kot vedno po vsaki lisici pa ne ostajamo v sedanjosti,  temveč že gledamo naprej. Pred nami je nov projekt, še večji, najbolj pomemben - jubilejna 50. Zlata lisica!

Zagotovo bo petdeseta drugačna, saj takšna tudi mora tudi biti. Potrudili se bomo, da postorimo vse najboljše. Ob tekmovalni progi potrebujemo nekaj novih, sodobnejših objektov, program želimo še v večji meri preseliti v mesto, najbolj pomembno pa je, da s posodobitvijo sistema za zasneževanje poskrbimo za še manjšo odvisnost od muhastega vremena pri pripravi snežne podlage. Priti moramo čim bolj na varno stran zagotovitve izvedbe tekmovanja pod Pohorjem, saj je 50. Zlata lisica velika priložnost za promocijo celotne Slovenije.

Najbolj pomembno bo, da vsi dejavniki, ne le pri nas v smučarskem klubu, temveč tudi v mestu, regiji in celotni državi, stopimo skupaj v ta veliki projekt in po najboljših močeh postorimo vse potrebno za novi, največji uspeh Zlate lisice in slovenskega smučanja.

Po zagotovilih direktorja svetovnega pokala Atleja Skaardala bo tudi FIS stala ob strani in nam pomagala, saj smo z letošnjo izvedbo dokazali, da smo v samem vrhu ženskega svetovnega pokala, če že ne kar na vrhu.

Superlativi 49. Zlate lisice so nam pri tem velika spodbuda in hkrati vodilo, da bo jubilejna lisica pod Pohorjem še bolj zlata kot je bila januarja 2014.”

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3