Zgodovina

45. Zlata lisica 2009

(10. 01. - 11. 01. 2009)

Je kaj drugega ob takšnem uspehu sploh še pomembno? Se lahko prihodnost spominja česa drugega od Tininega smučanja na jubilejni 45. Zlati lisici? Ko je semafor, postavljen na drugem mestu kot leta doslej, saj je tam v letu dni zrasel nov hotel Arena, pokazal številko 1, se je med huronskim veseljem osem tisoč gledalcev utrnila tudi kakšna solza… Čustva so bila premočna, sreča prevelika, uspeh prelep. Vse težave, vse borbe, vsa odrekanja, vsi napori, vse odjuge, vseh 45 let je bilo naenkrat poplačanih. Ne, to ni bila prva slovenska zmaga, tudi ne prva Tinina zmaga na Zlati lisici, toda v tistem trenutku je bila vsem, s Tino vred, najlepša in največja!

A še zdaleč to ni bila edina zmaga. Največja je prišla pravzaprav šele po Lisici - medijska!

45. Zlata lisica: več kot 200 milijonov gledalcev!

Po FIS analizi gledanosti tekmovanj za Svetovni pokal, ki so jih prenašale TV hiše v živo, je bila Zlata lisica na 1. mestu na lestvici vseh 10 največjih smučarskih prireditev sezone 2008/09.45. Tudi pred moškim smukom iz Kitzbuehla!

Zlata lisica je imela izjemen medijski odmev, saj si je tekmovanje ob 15 tisoč gledalcih ob progi na mariborskem Snežnem stadionu pred TV zasloni neposredno in v posnetku ogledalo še več kot 200 milijonov ljudi! V živo je prenašalo tekmovanja Zlate lisice 11 TV studiev (od 15, ki po svetu spremljajo svetovni pokal v alpskem smučanju). Neposredni prenosi so trajali 1,42 ure, v tem času pa si je 45. Zlato lisico live ogledalo 21 milijonov gledalcev (VSL 54 min, 6 milijonov gledalcev; SL 48 min, 15 milijonov gledalcev.

O 45. Zlati lisici je po analizi agencije INFRONT objavilo prispevke 69 TV postaj. Posnetke tekmovanja v veleslalomu in slalomu so prenašale skupno 77 ur in dosegle čez 187 milijonov TV gledalcev. V ciljni areni so bile prisotne 3 TV hiše z lastnimi studii in podiji za intervjuje zmagovalk.

Analiza gledanosti tekem za smučarski svetovni pokal predstavlja za posamezne države naslednje deleže (od skupnega števila gledalcev vključenih na vseh programih): Avstrija 47 %, Slovenija 34 %, Švica 24 %, Norveška 25 %, Hrvaška 20 %, Nemčija 17 %, Švedska 13 %.

V Sloveniji se je Zlata lisica izmed vseh smučarskih prireditev sezone uvrstila po gledanosti na 2. mesto, takoj za Planico.

Logotipi Zlata lisica – Maribor – Pohorje so se pojavljali v vseh oddajah, največ pa v Švici, 2,40 ure, ZDA 1,20 ure in v državah EU 0,40 ure.

Tržna vrednost oglaševanja je bila najvišja v Nemčiji in Švedski, nato sledijo ostale EU države.

Zlata lisica je bila v središču medijske pozornosti, saj je bilo pod Pohorjem akreditiranih 350 domačih in 250 tujih novinarjev. Njihove druge objave v domačih in tujih medijih o kraju prireditve in spremljajočih dogodkih v tej analizi niso zajete, so pa prav tako zelo pomembne za turistično promocijo.

Pisker in dva hotela

Pa je bil le slaba dva tedna pred tekmo trenutek, ko je Srečko Vilar, generalni sekretar, na seji organizacijskega odbora dejal: "V soboto bo padla odločitev… Sponzorji že sprašujejo. Želijo, namreč, tekmo v Mariboru!" Drago Rataj, master mind mariborskih smučarjev, pa je začel na glas razmišljati. "Rezervna proga na Piskru…" Potem pa je v petek končno stisnilo. Zarohneli so topovi. Rezerve so bile pozabljene, vse moči so šle v pripravo proge doma. Bile so le še zmage.

Prva na Piskru, ki je odprl novo perspektivo pohorskega smučanja. Navdušenje nad moderno sedežnico, prvo takšno na Mariborskem Pohorju, pa tudi nad novo progo, ki je podvojila in podaljšala Cojzerico, tako da je Areh s tem postal pravi smučarski center, med Mariborčani in pohorskimi turisti je bilo izjemno.  Odprl se je povsem novi pogled. Na Ruše… S tem pa tudi nov pogled na Zlato lisico. Univerzijada in za njo še kaj več je postalo realnost. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja in predsednik SK Branik: "In ko bo še proga do doline, bo smuk kot v Val d'Iseru!"

Druga (zmaga) je bila hotelska. Športni center Pohorje je zgradil kar dva nova hotela, Videc zgoraj in Areno spodaj, pa še prenovil staro Arena in Bolfenk. V letu dni! Nič čudnega, da je  Tone Vogrinec ugotovil: "Branik je zgradil 800 postelj, 3 hotele, kaj pa drugi v Mariboru? Kaj so naredile Terme?"

Tretja je bila turistična. Pred božičem je bilo Pohorje tako polno, v posteljah in na snegu, da je začelo zmanjkovati - elektrike! Zaradi velike obremenitve je napetost tako nihala, da so dežurni električarji v transformatorjih kar spali, nova sedežnica Pisker pa se je, vseeno, ves čas ustavljala. Cena napredka… Če ne narediš ničesar, se nič ne zgodi. Če narediš veliko, se nekaj, na začetku, tudi pokvari.

A topovi se niso kvarili. To je bila četrta zmaga. Ne le na Lisičini progi, ki se je dokončno udomačila na starem Mariborskem slalomu v zgornjem veleslalomskem delu, torej pod sedežnico Poštelo, temveč na celotnem Pohorju. Brez topov to zimo na Pohorju do Zlate lisice sploh ne bi smučali! Po njej, kot je že v navadi, pa sploh ni nehalo snežiti… Peta zmaga, vremenska. Niti ta dnevnik, ki je star že 45 let, ne pomni, kdaj je bilo na Pohorju toliko snega. Filip Gartner, snežni kontrolor FIS, je tako lahko mirno zatrdil Večerovemu novinarju Bojanu Baumanu: "Vsaj sto tisoč lukenj sem v življenju zvrtal v sneg, lahko mi verjamete, da takoj vem, kakšna je njegova struktura - ali je spodaj puhlo, če je zemlja pomrznjena… Priporočljivo je, da rekreativni smučarji ostanejo čim dlje na progi z novim snegom. Če bi jo takoj zaprli in samo teptali, bi sneg razredčili, v tem primeru bi imeli naslednji konec tedna težki tekmi. V povprečju mora biti na progi 30 do 40 centimetrov snega. Ta mora biti od starta do cilja razporejen vsaj 35 do 40 metrov v širino. To je to."

Pa še Filipov spomin na minula leta. "Zmeraj sem bil tako ali drugače poleg pri organizaciji Zlate lisice. Veliko sem hodil po svetu in tam sem videl novitete, ki smo jih vnašali v našo lisico. Med prvimi smo uporabili umetno gnojilo kot snežni cement. Bili smo tudi med prvimi, ki smo imeli nekaj dni pred tekmo še kopno progo, a ob njej kupe deponiranega snega. V težkih vremenskih razmerah si je bilo treba kaj izmisliti. Prvi smo imeli na veleslalomskih vratcih elastične zastavice. Smučarji so na vratca vozili vedno agresivneje, tam pa so bile še zmeraj pletene zastavice, ki jih ni bilo mogoče sneti. S temi zastavicami smo zmanjšali nevarnost poškodb ramenskega obroča pri tekmovalcih."

Toda vse te zmage niso nič v primerjavi s tisto največjo, ki jo je, sprva tako presenetljivo, potem pa tako suvereno, prismučala Tina Maze! Na novinarski konferenci v press centru hotela Habakuk sem jo vprašal: "Tina, ali smo sanjali?" Le čudno me je pogledala. Češ: "Jaz sem vedela!" Potem pa je skregala svojega trenerja, ker je predolgo čakala, da se lahko preobuje. Zmagovalka!

Tinina zmaga pa je bila le krona uspeha jubilejne 45. Zlate lisice. Bili sta, torej, dve zmagovalki. Pa še en zmagovalec… Zato se spodobi, da pove, kako je on videl to zmagovalno lisico. Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora 45. Zlate lisice, v dnevniku za Večer.

Petek, 9. 1. 2009

Dan se je pričel tako,  kot da je eden izmed mnogih, normalen, običajen. Pa ni bil tak, to je bil zame poseben dan, dan , ki sem ga nestrpno pričakoval leto dni, dan pričetka jubilejne  45. Zlate lisice, tekme za svetovni Audi pokal, dan na katerega se pripravljamo v okviru Organizacijskega komiteja leto dni.

Te priprave in moje sodelovanje v organizacijskem komiteju imajo že 30 letno tradicijo. Priprave na izvedbo so v zadnjih treh mesecih še bolj aktivne in konkretne, saj se v tem času realizirajo vsi naši programi in predvidevanja.

V Mariboru je od 25. decembra temperatura pod ničlo in ob oceni delovanje organizacije se je dalo sklepati, da je letošnja organizacija minila brez stresov, pa vam lahko zagotovim, spoštovani bralci sobotne priloge Večer, da ni bilo tako.

Navkljub dobri dolgoročni vremenski napovedi, ki je napovedovala nizke temperature in s tem možnost zasneževanja, smo kar trepetali in preverjali sredi noči temperature in sneženje iz 30 "topov", ki so bili postavljeni na tekmovalni progi, pa tudi mobilni telefoni so kar zvonili, ne glede na nočno ali jutranjo uro. Na sejah organizacijskega odbora smo se pripravljali, kot da ni težav, da imamo že pol metra snega, povsem jasno pa je, da smo v zakulisju v vodstvu tekmovanja pripravljali tudi morebitno selitev v Kranjsko goro.

Kombinacije smo preigravali ob soglasju mednarodne organizacije FIS, ki pa je ves čas zaupala našim poročilom o vremenskih napovedih in stanju na progi.

Neke noči, ko sem nekje proti jutro hodil gor in dol po snežnem stadionu, me je Milan Šmon, vodja zasneževanja, pomiril in hkrati odpravil z besedami, da bomo imeli dovolj snega za Lisico in da naj neham sitnarit. Za te  besede in na nek način podano obljubo, sem mu še danes hvaležen, saj so v nadaljevanju stvari res stekle po predvidevanjih in programu. Sam pa sem nehal hodit od doma po dvanajsti uri na Snežni stadion zalezovat obratovanje snežnih topov.

Seveda brez darila narave v obliki nizkih temperatur, ki so omogočila zasneževanje, ne samo tekmovalne proge, temveč tudi drugih smučarskih prog na Pohorju, bi le s težavo izvedli tekmovanje. Posebej smo bili veseli, da nam je uspelo zasnežiti tudi popularno  Čopko, po kateri je bila omogočena smuka v dolino ves čas trajanja Zlate lisice. Marsikateri smučar je v preteklosti povedal kaj pikrih na račun organizatorjev ob zapori  poseke in s tem onemogočanja proste smuke v dolino. Nova proga za veleslalom, njen zgornji del , pa omogoča smuko celo med tekmovanjem.

Po jutranjem pregledu elektronske pošte se lotim pregleda klicev na obeh aktivnih mobilnih telefonih, v katerih se je do devete ure nabralo kar nekaj neodgovorjenih klicev.

V pisarno na Mladinski ulici je vstopila po deveti uri zjutraj Denis Babich, predstavnica družbe Infront iz Milana, s katero ima Organizacijski komite podpisani pogodbi o prevzemu in prodaji  tv in marketinških pravic za tekmovanje.

Prijazna blondinka, sicer novinka v tem poslu, je po funkciji zadolžena za povezave  TV Slovenije z ostalimi tv hišami, ki pridejo v Maribor na tekmo ali pa prevzemajo signal. Zaradi njene neizkušenosti traja sestanek odločno predolgo, kot sem pričakoval, tako da sem jo na lep način usmeril k Nataši, ki je poskrbela za njene želje in ji postregla z vsemi potrebnimi informacijami za akreditacijo njene ekipe in ostalih televizijcev.

Na področju tv prenosov smo letos posebno ponosni, kajti 12 direktnih tv prenosov  tekmovanja za Zlato lisico nas ponovno uvršča v sam vrh medijske popularnosti med tekmami za svetovni pokal. TV hiše ORF, ZDF in TV Slovenija pa so postavile svoje studie tik ob tekmovališču in na ta način poskrbele za idealno poročanje s tekmovanja.

Med pogovorom  z domačimi novinarji pred hotelom Arena me je presenetilo obvestilo po mobilnem telefonu, da se bo čez 20 minut oglasil na prizorišču tekmovanja letošnji častni pokrovitelj 45. tekmovanja za svetovni pokal Zlato lisico, predsednik vlade gospod Borut Pahor, ki je bil sicer na poti iz Bratislave.

Zares lepa gesta predsednika, ki si je ogledal tekmovališče, se zanimal za ostale priprave, se slikal z ekipo slovenske reprezentance in ob odhodu potrdil svoj prihod na tekmo v veleslalomu naslednji dan.

V pisarni na Mladinski nadaljujem z zadnjimi dogovori in usklajevanji s sponzorji, ki so se tudi letos dokazali s veliko odzivnostjo in pripravljenostjo za poslovno sodelovanje. Gospodarskemu odboru, ki deluje v okviru organizacijskega komiteja Zlate lisice, je tudi letos uspelo zagotoviti potrebna sredstva za izvedbo tekmovanja. Usmeritev na lokalne gospodarske družbe, profesionalen odnos pri realizacij pogodbenih obveznosti, vse to je omogočilo relativno stabilno situacijo in izplen, ki ga je recesija zamajala le delno.

Delovni sestanek z direktorjem svetovnega pokala za ženski del Atlejem Skardalom in njegovimi sodelavci iz mednarodne organizacije FIS je minil kot vsako leto, hitro in brez zapletov. Začeli smo s pregledom dogovorov iz poletnega in jesenskega sestanka, ocenili stanja ter se dogovorili za dokončen program celotne  prireditve.

Iz besed  tujih sogovornikov se je lahko razbralo zadovoljstvo in pohvale za že opravljeno delo v zvezi z organizacijo. Atle, simpatičen Norvežan, ki je poročen v Salzburgu z nekdanjo smučarsko reprezentantko sosednje države, je v tej funkciji podoben svoji vrhunski smučarski karieri v norveški reprezentanci - profesionalec je od glave do peta.

Smučanje pa ni najina edina skupna tema, imava če eno in to so hitri avtomobili in hitrost. Že si hitiva izmenjati najnovejše informacije na to temo. Atle ima sam še en hobi, obsedenost, to je vožnja s hitrimi tekmovalnimi čolni. Na to temo na hitro predstavi nekaj svojih dogodivščin in programov za naprej.

Kongresni center v hotelu Habakuk je naša "delavnica" na 45. tekmovanju. Tam imamo organiziran press center in sklicujemo seje vodij ekip. Sama seja vodij ekip poteka danes brez zapletov, tekmovalna tabla je pripravljena z vsemi imeni nastopajočih glede na njihove trenutne Fis točke. Ugotavljamo, da na seji ni predstavnika Japonske in prijavljena tekmovalka se mora umakniti s table.

Gorazd Bedrač superiorno zaključi sejo v dvajsetih minutah in že se vozim s predstavniki FIS v udobnem vozilu AUDI ALROAD 3.0 TDI na prizorišče žrebanja štartnih številk na Trg svobode.

Ob prihodu Nuša Derenda zaključuje svoj pevski nastop. Vsi trije predstavniki FIS, Atle, Andi in Marcus, so bili med vožnjo navdušeni nad razvojem Maribora in 4.000 ljudi na trgu ob temperaturi pod ničlo jih zelo preseneti.

Glasba naredi svoje, Nuša Derenda in Petar Grašo sta pregnala misel na mraz, tekmovalke pa s svojo neposrednostjo naredijo prekrasno najavo za jutrišnjo tekmovanje v veleslalomu.

Po žrebanju Fisove predstavnike povabim na večerjo v restavracijo Rožmarin, ki se z odlično hrano in vrhunskim izborom vin ponovno dokaže in zaradi tega Atle skoraj izsili: "Naslednje leto se ponovno srečamo v tej restavraciji, dogovorjeno?" Kaj mi preostane, kot da pritrdim in "rezerviram" prostor pri Marku za naslednje leto.

Običajen je hitri odhod teh profesionalcev v hotel Habakuk, naročilo zajtrka za ob 5.45 pa to običajnost in ažurnost samo obrazloži.

Ob vrnitvi v center mesta obiščem tradicionalno družabno srečanje gostov Zlate lisice   - Vinagovo klet, brez katere ne mine nobena prava Lisica.

Pred leti smo jo enkrat skušali prenesti, oziroma pričarati vsebino na Bledu - pripeljali smo   nekaj vinskih sodov v hotel Golf in skušali pričarati vzdušje kleti, pa se ni najbolje obneslo, pristnost kleti je pač samo v Mariboru.

Namen mojega obiska v Vinagovi kleti je bil dober, obisk prijateljev, pijača ali dve in odhod domov. Ni se izšlo po mojih predvidevanjih in pričakovanjih, kajti takoj po mojem prihodu so sledili prijetni klepeti z gosti, prijatelji, novinarji, obujanje spominov ob jubileju na dogodke v tej prekrasni in veličastni kleti. Zagotovo Lisica brez kleti ne bi bila popolna Lisica.

Sobota, 10. 1. 2009

Alarm na iphonu ni nič prijeten, glede na zgodnjo uro. Na postajališčih za interne prevoze so že postavljena Audijeva vozila. Ta vozila vse tri dni prevažajo novinarje in goste po najhitrejši poti pod Pohorje na tekmovališče. Sodelovanje z Audijem ima že večletno tradicijo in vsako leto nas presenetijo z novimi vrhunskimi modeli - letos s Q7.

V akreditacijski pisarni je že od sedme ure zjutraj kot v mravljišču, največ je novinarjev, ki na tekmi opravljajo svoje profesionalno delo in izkoriščajo zgodnjo uro za svojo akreditacijo. Letos smo jim namenili tudi skromno darilo in to so bili priročni nahrbtniki, seveda z napisom loga tekmovanja.

Brez novinarskih prispevkov v medijih Zlata lisice ne bi bila tako znana v smučarskem svetu in širše. Večkrat se mi je že zgodilo, da se je ob predstavitvi in navajanju, da prihajam iz Maribora in Slovenije, zalomilo. Ko pa sem dodal, da v tem mestu organiziramo tekmovanje za svetovni pokal v smučanju, sem postal takoj bolj prepoznaven.

Ob prihodu na tekmovališče ponovno ugotavljam , da nova depandansa hotela Arena

lepo zaokrožuje podobo ciljne arene smučarskega stadiona. Zelo smo ponosni na to našo zadnjo turistično pridobitev, ki sta nam jo omogočili evropska skupnost in država Slovenije s sofinanciranjem iz strukturnih skladov.

ŠC Pohorje, ki razpolaga s spalnimi kapacitetami, je že v začetku poslovanja depandanse hotela zadovoljen z odzivnostjo trga in predvsem gostov, ki v večini prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Madžarske. Letos je v času tekmovanja depandanso zasedla avstrijska reprezentanca.

Sonce je že ob deveti uri zjutraj začelo kazati svojo prijazno moč, 10.000 gledalcev pa je ustvarilo fantastično kuliso za… Le kdo bi si to tudi v sanjah zamišljal, kaj se bo zgodilo okoli ene ure na Snežnem stadionu.

Prvi tek z drugim mestom je sicer že obetal veliko, predsednik Borut Pahor pa je tudi s svojim prihodom na drugi tek napovedal vrhunski športni dogodek, ki se bo v zgodovino zapisal z zlatimi številkami. Ob prihodu v hotel Habakuk je predsednik Pahor vprašal, ali je vse pod kontrolo, v nadaljevanju obiskal press center in se namestil na tribuno, kjer je užival v dramaturgiji neverjetne tekme v veleslalomu (poglejte slike na www goldenfox.org- galerija).

V roki sem držal UKV postajo in poslušal pogovore žirije, ko me je v valu navdušenja objel dolgoletni predsednik komiteja Zlate lisice Andrej Hazabent. "Saj to ni res, zmaga, zmaga…, saj to ni mogoče!"

Stisnilo me je v grlu in moral sem se umakniti v hotel Areno, kjer sem spil pomirjujoči kozarec vode. Adrenalina in splošnega navdušenja in veselja je bilo pač preveč za ta dan. Pričakovali smo lep športni uspeh Tine, vendar zmage niti največji optimisti ne.

Ali sanjam, ali je odlična proga in odločenost ponovno vzhajajoče Tine doseglo vrhunec jubilejne 45. Zlate lisice? Zagotovo!

Fantastično, uspelo nam je skoraj nemogoče, ob odlični organizaciji še ta športni uspeh, brez primere.

Če bi sedaj stavil, bi izgubil najmanj hišo, je vidno razburjen pojasnjeval v ciljni areni še vedno aktiven in neuničljiv Tona Vogrinec. Ta je še pred tekmovanjem in pred startom Tine v drugem teku pojasnjeval, da pač zmaga ni realna, da pa bo lep rezultat na tekmi. Vsi smo to dejstvo in njegovo najavo  tudi sprejemali in potrjevali.

Zmaga, zmaga, saj ni res, kako nam je uspela Tina povrniti in se zahvaliti za vsak trenutek dela pri organizaciji tekmovanja! Hvala, hvala Tina!

Razpoloženje v ciljnem prostoru in v sponzorskih šotorih je po tekmi podobno praznovanju milenija, posebej veselo je pri mizah gostov ZM, NKBM, POŠTE SLOVENIJE, HSE in pri vseh zlatih sponzorjih, ki se zavedajo, kako lepo je biti z lisičkami.

Pohvale letijo na vse strani na Tinino sanjsko vožnjo, na organizatorje, res je lepo biti tukaj pod Pohorjem. Kakšen pozitiven naboj na snežnem stadionu. Neverjetno.

Razglasitev rezultatov v ciljni areni je v skladu z vsesplošno evforijo, Tina navdušena, predsednik Pahor navdušen nad velikim uspehom in še boljšo promocijo Slovenije.

Predsednik se po tekmi ni napotil v protokolarni prostor, ampak se je odpravil proti službenemu vozilu, seveda vidno dobre volje in pod vtisom prekrasnih  dogodkov, ki jim je bil priča na tekmovanju.

Press konferenca v hotelu Habakuk je minila v vzdušju fenomenalnega uspeha naše najboljše smučarke.

Seja vodij ekip popoldan v hotelu Habakuk je ponovno minila zelo hitro, Atle je pohvalil organizatorje in seveda Tinin rezultat.

Ta pozitiven naboj se je prenesel tudi na Trg svobode, kjer je bila organizirana uradna  razglasitev rezultatov veleslaloma.

Sama razglasitev, bi se morala pričeti točno ob šesti uri, vendar naše šampionke ni in ni bilo na spregled. Že so pričeli peti telefoni, Andi in Matjaž sta bila že malce bela, tudi sam sem pričel klicati predstavnike reprezentance. Z nekaj zamude je končno, na naše veliko veselje, prišla. In nato:"Tiiiina Maaaze!" Tako so jo namreč po nogometno pozdravljali ljubitelji ne samo lisice in smučanja , temveč športa v celoti.

Teh ljubiteljev in znalcev športa je v našem prekrasnem mestu ob Dravi in pod Pohorjem vedno dovolj in to je dobro za naprej, za razvoj športa in vsega dobrega v mestu.

Kakšno olajšanje ta dan, v televizijskih poročilih zvečer ni v ospredju pomanjkanje plina in recesija, temveč 45. Zlata lisica z zmago Tine.

Na sprejemu, ki ga je organiziral v prostorih Narodnega doma župan mesta Maribor, se je zaznala pozitivna energija in veselje, ki se je preneslo iz tekmovanja pod Pohorjem. To  potrdi tudi župan Franc Kangler v svojem nagovoru, kje ponosno najavi prihajajočo Univerzijado v letu 2013 in ugotovi, da lahko v mestu Maribor postorimo marsikaj, če stopimo skupaj.

In to je tudi način delovanja Organizacijskega odbora Zlate lisice že 45 let. V tej organizaciji so zbrani sodelavci, ki prihajajo tudi iz drugih športov in dejavnosti, krasi pa jih velika želja po vrhunskosti pri svojem delu. Ni jim težko obiskovati sej tudi ob nedeljah in praznikih.

Pokušina vrhunskih vin, vinarjev Boštjana Protnerja in Danila Steyerja, v kleti Narodnega doma počasi a vztrajno zaokrožujejo ta neverjetni dan na Zlati lisici.

Najbolj vztrajni nadaljujejo in končujejo druženje v Vinagovi kleti in še kje, danes je zares dovoljeno praznovanje.

Žal zame ne, utrujenost in polna duša veselja sta me spravila že ob devetih, na veliko začudenje najdražjih doma, v posteljo. Priprava na naslednji dan je pač dobrodošla.  

Nedelja, 11. 1. 2009

Tekmovalna proga za slalom na 45. tekmovanju za Audi svetovni pokal je pripravljena po strogih merilih mednarodne FIS organizacije, kar pomeni v normalnem jeziku, da je preparirana z vodo, s pomočjo pomagala, ki se mu reče  "balken". Ta naprava pod pritiskom injicira v sneg vodo in doseže, da je proga enakomerno trda, da ne rečem ledena.

Sam osebno nisem ravno zagovornik tako pripravljene proge, posebej ne  za tekmovalke, pa kaj hočemo, če so zahteve profesionalcev takšne.

Osnovni pristop FIS je enakopravnost vseh tekmovalk na progi, ne glede na štartno številko. In to je pozitivno, čeprav sem mnenja, da včasih strokovnjaki v tem zagotavljanju - beri pripravi trde in poledenele proge - pretiravajo.

Mladi član FIS-ove ekipe Marcus Mayer se z menoj seveda ne strinja, kajti prav on zagovarja ta način in tako tudi delno zagovarja in opravičuje svoje delo na  tekmah svetovnega pokala.

Prepričan sem, da so naši strokovnjaki za pripravo prog za Zlato lisico tudi odlični strokovnjaki in bi v primeru samostojnega dela le to opravili še bolje. Res pa je , da je bila proga pohvaljena tudi pri tekmovalkah, ki niso zmagale. In to je tudi najpomembnejše.

Pa dovolj o teh tehničnih dilemah, za nami je prečudovita tekma v veleslalomu na identični snežni podlagi se bo odvilo tudi slalomsko tekmovanje.

Slalom je disciplina, ki je bila pisana na kožo našim dekletom v preteklosti - Svet, Bokal, Koren, Hrovat, Pretnar,  danes pa se naše smučarke šele prebijajo naprej, predvsem v tem prednjači Ferkova, na katero tudi največ stavimo na Lisici.

Navkljub trenutni športni ravni sem optimist in pričakujem letošnje najboljše rezultate slovenske ekipe v slalomu.

Kar nekaj navijaških skupin iz Avstrije, Italije in Slovenije je zbranih v ciljni areni in vsak navija za svojega športnega favorita.

10.000 gledalcev je dovolj velika osnova za prečudovito tekmo za Audi svetovni pokal v Mariboru.

Saj ni res, pa vendar se mi dozdeva, da je kulisa iz včerajšnjega tekmovanja prenešena tudi danes na slalom.

Prvi tek je minil povsem mirno, drugi tek pa se je pričel skoraj hkrati s prihodom predsednika republike Slovenije gospoda dr. Türka. V spremstvu je bila vedno simpatična hčerka Helena in nekdanja mariborska županja in moja nekdanja sodelavka Magdalena Tovornik.

Odlična tekma, lepo vreme, dosti gledalcev, je hitra ocena tekmovanja, ki mi gre skozi glavo pred uradno razglasitvijo rezultatov slaloma in najboljših lisičk na 45. Zlati lisici.

Najboljše so najboljše, Nemka Riesch je v fenomenalni formi in bi bilo veliko presenečenje, če ne bi zmagala. Menim, da bo krojila svetovno prvenstvo v Franciji.

Tanja Poutianen se je vrnila na stopničke v Mariboru, tudi s pomočjo vrhunske zdravniške ekipe Univerzitetne klinike v Mariboru, na čelu z mojim prijateljem dr. Miranom Koželjem. Ekipi je uspelo v dveh dneh pozdraviti Tanjo, ki je bila tik pred tem, da se odpove sodelovanju ta Zlati lisici; tako pa je simpatična Finka pristala na stopničkah.

Razglasitev rezultatov je potekala klasično in brez posebnih zapletov. Po uradnem delu razglasitve sem z veseljem predsedniku Türku predstavil direktorja svetovnega pokala za dekleta Atleja Skardala. Atle je predsedniku Türku v neformalnem razgovoru zagotovil, da ima Zlata lisica s takšnim nivojem izvedbe tekmovanja svoj status za naprej v koledarju svetovnega pokala zagotovljen. Ponovno lepo priznanje nam organizatorjem.

Kosilo s predsednikom v prostoru za protokol je potekalo zelo sproščeno, omenjenih je bilo polno spominov na preteklost, na avtobus številka 6, ki je nekoč prevažal tudi tekmovalke iz mesta pod Pohorje; predsednik se je tega v živo spomnil, posebno tekmovalke Cochranove iz Amerike, s katero se je takrat peljal v avtobusu.

Predsednik Türk zelo dobro pozna zgodovino tekmovanja in smučanja na Pohorju, saj je odraščal v našem mestu in se tudi smučal na strminah največjega smučišča v Sloveniji, zato je na to temo izredno prijazen sogovornik.

Počasi, a vztrajno se zaključuje letošnji praznik pod Pohorjem, gostje odhajajo, pridni sodelavci v tehničnem odboru pospravljajo progo in zapore na njej in se počasi pripravljajo na tradicionalni zaključek v VIP šotoru za organizatorje.

Že nekaj let sledimo tradiciji, da po končanem tekmovanju in pospravljeni progi končamo vsi organizatorji v sponzorskem šotoru, kjer ob glasbi vedno zanimivega dua Platin in nagovorih vodilnih v organizaciji tudi uradno zaključimo prireditev. Tudi  letos se je to druženje zavleklo v noč in tako je tudi prav.

Ponedeljek, 12. 1. 2009

Dan po se je pričel malo pozneje, vsaj zame. Zagotovo bolj počasi in seveda manj veselo, bolečina v glavi je naredila svoje, pač preveč veselja naenkrat ni nikoli dobra kombinacija.

Dokler je zadeva vroča jo je potrebno zaključiti, torej zaključujemo pogodbe in dogovore naših sponzorjev ter pripravljamo osnove za fakturiranje. Zadeva se sliši kar enostavna, pa ni tako. Pred nami je cel kup preverjanj, klicev, zbiranja dokaznega materiala bodisi fotografije, bodisi posnetki, vse to pa moramo postoriti pred pošiljanjem računov za poslovno sodelovanje našim sponzorjem.

Letošnja 45. Zlata lisice bo znana in zapisana po izredno uspešni produkciji signala - slike, ki je šla v več kot dvajset držav v Evropi. Njen snovalec in realizator je tako kot vedno TV Slovenija, na čelu z režiserjem Dejanom Čretnikom in organizatorjem produkcije Ladom Vindišem. Kapo dol, ni kaj reči, še manj dodati, fantje so mojstri svojega poklica in njihovo sodelovanje pri olimpijskih igrah res ni naključje.

Podoba snežnega stadiona dobiva ob deveti uri že obrise normalnega turističnega smučišča. Oprema, ki jo najamemo za izvedbo tekmovanja pri italijanskem partnerju je že na tovornjakih, ki jo bodo odpeljali na drugo prizorišče tekmovanja za svetovni pokal.

Prav tako se je na pot odpravil velik tovornjak z zaslonom Audi; to je specialni kamion težek okoli 40 ton, ki kroži po prizoriščih tekmovanj in zagotavlja za gledalce še boljše videnje tekmovanja. Za najem poskrbi družba AUDI in to je tudi prispevek te družbe vsem organizatorjem svetovnega pokala.

Ni kaj, Londončan, ki upravlja s tem čudesom tehnike, je nam vsem mojstrsko demonstriral vzvratno vožnjo do Pohorske vzpenjače.

V hotelu Arena se v ozki skupini lotimo prve analize tekmovanja, ki je vezana na gostinski del, ob tem pa mi je dano, da sam poizkusim golaž, ki nam ga je za tekmovanje pripravila Slovenska vojska. S Slovensko vojsko zelo uspešno sodelujemo že vrsto let. Pričeli smo na področju "human resources", zagotavljanje vojakov za pripravo snežne podlage, zadnja leta pa se je sodelovanje preneslo na tehnična področja. Čestitke in zahvala za dobro sodelovanje.

V pisarni me čaka kar nekaj naših ljudi - sodelavci, ki podajajo svoja videnja na organizacijo tekmovanja. Pogovori so zelo sproščeni, kajti vedno bolj se vsi zavedamo, da smo izvedli eno najboljših in najuspešnejših Zlatih lisic vseh časov - zelo dober občutek, ki ga ne morejo skaliti niti komentarji v časopisu Nedelo, ki pač gledajo na vse skupaj z drugimi očmi.

Prepričan sem, da se ti komentatorji in ocenjevalci ne zavedajo, da je možno vse kupiti in narediti z ogromno denarja, da pa mi delujemo v skladu s svojim finančnim načrtom in določeno višino, ki nas v vseh drugih projektih ob tekmovanju omejuje. Primerjava s sosednjo državo in njihovo organizacijo tekmovanja se mi ne zdi pametna, saj je razlika v obsegu denarja neprimerljiva.

Zelo hitro popoldan pričnem razmišljati o počitku, to pa realiziram doma na kavču ob gledanju televizije ; ob tem spremljam odmeve na tekmo pod Pohorjem.

Proti večeru sem še opravil razgovor z Atlejem Skardalom, ki se je zahvalil za odličen tekmovalni vikend, ob koncu pa me je povabil na ogled nekaterih tekem na Svetovnem prvenstvu v Franciji.

Ponosen sem na dober odnos, ki ga imamo z direktorjem, verjame nam na besedo in to je tisto, kar danes nekaj velja.

Torek, 13. 1. 2009

Dan, dan po je seveda že bolj umirjen in predvsem ustaljen. Akreditacijska pisarna na Mladinski je že skoraj pospravljena, ostalo je bore malo materiala, ki so ga v teh dneh potrebovali. Tudi letos je področje akreditacije doživelo nove rekorde, 8.510 akreditiranih, od tega 2.500 gostov, 450 novinarjev, 300 tekmovalk in spremljevalcev iz 20 držav, kar je kar velik zalogaj za 5-člansko ekipo sektorja akreditacij.

Vodja Nataša se je že lotila analize, kajti ves sistem je voden skozi računalniški program, ki omogoča dovolj dobre podatke za pripravo 46. tekmovanja naslednje leto 16. in 17. 1. 2010.

Na Smučarski klub Branik prihajajo tudi drugi vodje sektorjev, ki zaključujejo poročila in svoje obračune. Do sedaj nič kritičnega, nikjer bistveno ne presegamo predvidenih zneskov, sicer pa finančni okvirji, ki jih dobijo v pripravi tekmovanja vodje, ne dovoljujejo preseganja. Tega načela se zavedajo prav vsi, in sredstva se porabljajo po planu.

Popoldanski obisk pri županu je samo potrdil ugotovitev, da že nekaj let nismo imeli na strani protokola toliko pomembnih gostov. Gostili smo kar nekaj ministrov, sekretarjev, direktorjev, županov, posebej pa smo vsi ponosni na obisk obeh predsednikov, ki sta s svojo prisotnostjo zagotovo dvignila odmevnost prireditve.

Sreda, 14. 1. 2009

Dan, dan, dan po se pričenja s telefonom v rokah, saj so na vrsti pohvale prijateljev iz Slovenije in tujine. Lepo je, ko se spomnijo nate prijatelji in ti dajo tudi nekaj časa za podoživljanje tekme in počitek. Po dveh dneh sem res zelo vesel vsakega klica.

Posebno sem bil vesel sporočila hčere Tadeje, ki je uspela ujeti ogled tekme v daljnem Afganistanu.

S posebno zahvalo so se spomnili na Lisico v družbi Doppelmayr, ki drugače proizvaja in dobavlja žičničarske naprave, TV Slovenija omenja v zahvali, da je Lisica ena najbolj gledanih športnih prenosov v celem letu, saj je bilo pred malimi zasloni v času tekmovanj v povprečju 200 tisoč gledalcev v Sloveniji.

Res smo vsake pohvale zelo veseli.

Četrtek, 15. 1. 2009

Dan, dan, dan, dan po žive podobe na to pravljico pod Pohorjem, ki se je zgodila v teh dneh, počasi, a vztrajno izginjajo. Ostali bodo res lepi spomini, dobri rezultati in velika želja po organizaciji novega, že  46. tekmovanju za svetovni pokal. Vsi tisti, ki so začeli to tekmovanje v preteklosti, bi bili sedaj ponosni na ekipo, ki sledi njihovim idejam, tako kot smo mi vedno ponosni na njihovo delo. Razlika v organizaciji je sicer velika, ne razlikuje pa se pristop k delu. 

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3