Zgodovina

39. Zlata lisica 2003

(25. 01. - 26. 01. 2003)

Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, in Andrej Rečnik, vodja veleslalomske proge, si bosta 39. Zlato lisico zapomnila po neprespani noči pred veleslalomom. Potem ko so bile razmere ves mesec pred tekmo naravnost idealne, saj je takoj po novem letu zapadlo več kot pol metra snega, ves čas pa so bile dovolj nizke temperature, da je 42 snežnih topov lahko pridno dosneževalo mariborsko Pohorje, jo je vreme zagodlo prav zadnjo noč. Naenkrat, potem ko je bilo okrog polnoči, ko je bila v Vinagovi kleti, ki je gostila lisice in lisjake tokrat obe noči, "zaključna", še pod ničlo, je bilo ob dveh zjutraj naenkrat na progi plus osem. In so začeli peti telefoni. "Poklical sem dvajset najzanesljivejših mož in odpravili smo se na progo. Pri vsakih vratcih od trikotne jase do cilja smo zvrtali luknje, jih napolnili s sredstvom PTX in progo polili z vodo. S tem smo naredili ledene zamaške, ki so preprečili, da bi se proga predrla pri višjih številkah," je povedal Andrej Rečnik.

Komentar direktorja svetovnega pokala za ženske Kurta Hocha: "Čestitam vam za brezhibno pripravo proge!"

Andrej Hazabent in Črt Mesarič, najvišja mariborska bančnika, prvi v ljubljanski, drugi pa v mariborski banki, si jo bosta zapomnila po tem, da sta postala predsednika. Andrej Hazabent predsednik organizacijskega odbora, Črt Mesarič pa gospodarskega. "Priznam, da se z organizacijo tekmovanja sploh ne ukvarjam. Ekipi, ki to tako uspešno počne že toliko let, v popolnosti zaupam. Oni skrbijo za organizacijo, jaz pa za denar," je novi predsednik povedal v nastopnem govoru na sprejemu v Narodnem domu. In direktor svetovnega pokala Kurt Hoch je ob tem začudeno vprašal: "Kje pa ste tega dobili? Povsod, na vseh tekmah, imajo predsedniki dolgočasne in politične govore, tale vaš pa je povsem drugačen, odkrit, preprost, direkten."

Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice, si jo bo zapomnil po intervjujih, ki jih je dal ničkoliko. Oziroma po tem, da je na 39. Zlati lisici dokončno stopil iz Senčarjeve sence in postal Lisičin šef.

Drago Rataj, vodja tehničnega odbora, si jo bo zapomnil po štetju. Nihče mu ni verjel, da je na slalomu 20.000 gledalcev (dan prej pa 8.000), zato je osebno preštel vse avtomobile, vlake, avtobuse, vstopnice, gnečo, pomagala pa mu je tudi žena Reka, ki je vodila akreditacijsko pisarno, tako da mu je iz prve roke lahko povedala, da je bilo na 39. Zlati lisici kar 6.400 akreditiranih oseb. "Na slalomu je bilo 20.000 gledalcev!" je bilo Ratajevo dokončno poročilo, ki ga je seštel tako: 126 avtobusov, 1.350 osebnih avtomobilov, 1 vlak, 6.400 akreditiranih oseb; samo hrvaških gledalcev smo registrirali 12.500!"

Oskar Virag, Lisičin arhitekt, si jo bo zapomnil po tem, da je prvič javno predstavil svoj projekt dograditve ciljne arene, s povečanjem hotela Arena, večnamensko veliko dvorano, klubskimi prostori...

Rajko Rojs, vodja reševalne službe, si jo bo zapomnil po hudem padcu, ki je bil kriv, da je šef reševalcev bil edini poškodovanec v vseh treh dneh tekmovanja.

Manfred Meršnik, 35 let vodja press centra, si jo bo zapomnil po tem, da je rekel "Dovolj je bilo!", Uroš Mencinger, novi vodja press centra, pa po tem, da je gostil rekordno število 450 novinarjev, da je zmanjkalo celo novinarskih akreditacij in jih je moral Lisičin tiskar Dušan Senčar mlajši zadnji trenutek dotiskati, ter da je bil press center le eden. Toda kakšen! V kongresnem centru hotela Habakuk so se novinarji počutili kot na olimpijskih igrah.

Janica Kostelič si jo bo zapomnila po tem, da spet ni uspela zmagati na svojem "domačem" smučišču, da pa je zato dobila velik pokal za najboljšo športnico Evrope v letu 2002, po izboru evropskega združenja športnih novinarjev. In tudi po tem, da tokrat pravzaprav ni tekmovala zase, temveč za svoje navijače. Zjutraj pred slalomom, ko je bilo ob progi že več kot 10.000 hrvaških navijačev, jih je Vedran Pavlek, direktor hrvaške alpske smučarske reprezentance, pozdravil s temi besedami: "Janica je bolana. Zjutraj je morala dobiti celo infuzijo. Toda kljub temu bo danes tekmovala. Zaradi vas!" Glede na to, da je na slalomu v Cortini, ki je bil pred Mariborom, Janica slavila z dvema sekundama prednosti, je tokrat z želodčno gripo zmogla le do - drugega mesta. Pa še to z veliko pomočjo zmagovalke Anje Paerson! "Hvala Anji, med obema slaloma, ko mi je bilo zelo slabo in sploh nisem vedela, če bom zmogla na progo, me je bodrila in mi pripovedovala vice, da sem pozabila na bolečino," se je Janica Kostelič na novinarski konferenci zahvalila veliki tekmici.

Anja Paerson, velika zmagovalka, pa si bo 39. Zlato lisico zapomnila po tem, da je "morala" kar dvakrat plavati v cilju, in to ob zvokih svojega najljubšega ansambla Metalica. Za glasbeno spremljavo je Anji poskrbel uradni napovedovalec Sašo Papp, ki se je prvič preizkusil v tej vlogi na Lisici in požel deljena mnenja, od zelo dobrih do zelo slabih. Vsekakor pa je Anji glasba pomagala, da je sploh našla do cilja. Hrvaški navijači so namreč ob njeni vožnji uporabili vsa razpoložljiva pirotehnična sredstva, ki so jih uspeli pretihotapiti na smučišče, tako da je Paersonova smučala v "vojnih razmerah". "Bilo je težko, pritisk ogromen, pokalo je in se bliskalo, toda nisem se pustila zmesti," se je v cilju po zmagi, bogatejša za 54.000 evrov, smejala Anja Paerson.

Zapomnile pa si bodo 39. Lisico tudi slovenske smučarke. Tina Maze, da se je s sedmim mestom spet vrnila med najboljše veleslalomistke na svetu, vse druge pa po tem, da bi bilo to tekmovanje najboljše - čim prej pozabiti.

Toda zgodovina si bo 39. Zlato lisico zapomnila le po kepanju. Organizatorji Zlate lisice so namreč naredili nečesa preveč. Snega! In ga je ostalo še za kepanje... Mar ni to zanimivo? Včasih je Senčar pse, ki so pod Pohorjem lizali sneg, preganjal, tokrat pa ga je bilo toliko, da so se celo obmetavali z njim?!

Na nedeljski slalom je prišlo rekordno število hrvaških navijačev Janice Kostelič. Z vlakom 860, z avtobusi 5.000, z osebnimi avtomobili 4.000... Organizatorji in policija so se na takšen hrvaški naval dobro pripravili. Le napačno stran so izbrali... Za Janičine navijače, ki so se leto pred tem izkazali za nogometne navijače in se stepli z mariborskimi nogometnimi Violami, so rezervirali levo stran ob smučišču, ker je bil tja s parkirišč direkten dostop. Toda prav tam je bila tudi sedežnica... Prišli so neoboroženi, brez dimnih bomb, petard in drugih nogometnih navijaških rekvizitov, zato so si pomagali s tistim, česar je bilo v izobilju. Kepe, tudi ledene, so letele s salvami v zrak, za tarčo pa so bile smučarke na sedežnici. Celo Ante Kostelič, Janičin oče, jo je skupil, ko se je kavalirsko na sedežnici peljal z največjo tekmico svoje hčerke. "Vsaj 50 kep naju je zadelo," je pozneje povedala Anja Paerson.

Kaj pa je izjavila delegatka tekme, Nemka Pamela Knauth, ki ji je Pohorje ostalo pred 30. leti v lepšem spominu, saj je na njem pod svojim dekliškim priimkom Behr, bila druga v slalomu, pa lahko le ugibamo. V svojem poročilu mednarodni smučarski zvezi FIS, namreč. Da Maribor potrebuje novo sedežnico?

Sicer pa je bil najbolj nakepan na Pohorju Pohorc... "Sedežnica se je ustavila ravno takrat, ko sem bil točno nad hrvaškimi navijači. Dobro, da sem imel s seboj vedro za snežni cement, z njim sem se pokril čez glavo, potem pa je začelo padati po meni. Vsaj sto me jih je zadelo," je povedal Drago Rečnik, vodja proge, zvečer po tekmi, ko je kakšnih 500 organizatorjev v VIP šotoru proslavilo, ob tistem, kar niso uspeli pred tem pospraviti VIP gostje, ki jih je bilo vsak dan več kot 1.000, še eno uspešno Zlato lisico.

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3