Zgodovina

37. Zlata lisica 2001

(06. 01. - 07. 01. 2001)

V majhni kavarnici sredi Val di'sera je Srečko Vilar - Cec ravnokar začel počasi srebati kavo, ki si jo je naročil med čakanjem na prijatelja Jeana Louisa, ko ga je od zadaj, nežno, skoraj plašno, nekdo potrepljal po ramenu. "Oprostite, da motim, Jean Louis mi je rekel, da se dobita tukaj. Tudi jaz sem dogovorjen z njim. Moje ime je Jean Claude Killy. Dovolite, da prisedem?"

Tako kot si danes mularija na stene sob lepi slike Schumacherja ali Madonne, je bil takrat, pred 30 leti, popularen Jean Claude Killy. Srečko Vilar, pionirček pri smučarskem klubu Branik, si je v veliko mapo lepil vse časopisne izrezke s članki in slikami o tem trikratnem olimpijskem zmagovalcu. Štiri leta pred igrami v Grenoblu ga je sicer videl na Pohorju, na takratnem 15. Mariborskem slalomu, na katerem je Killy tudi zmagal (prvič pa je bil v Mariboru že 1960. leta, ko je pri Ribniški koči tekmoval na neuradnem evropskem mladinskem prvenstvu in osvojil tretje mesto), ko je s svojimi vrstniki "abručal", gladil progo, toda takrat je bil tudi Killy še brezimen tekmovalec, ki je prišel na Cizljev memorial po svoje prve FIS točke.

Ko je lepil Killyjeve slike, si je Cec, seveda, želel, da bi nekoč tudi sam osvajal olimpijske medalje. Toda, ko ga je čez toliko let Killy ogovoril v Val d'Iseru, ko sta potem skupaj pila kavo in se pogovarjala, o čem drugem kot o smučariji, najbrž tudi o Legends cupu, saj morda bo za Killyja to priložnost, da se po tolikih letih vrne v Maribor, je bilo, kot da je olimpijska medalja res okrog njegovega vratu.

To je Zlata lisica! To so mariborski lisjaki! Mnogi so lepili slike v albume in sanjali, da bodo nekoč olimpijski prvaki, filmski zvezdniki, milijonarji... In kolikim je to tudi uspelo? Maribor sicer (še) nima olimpijskega zmagovalca v alpskem smučanju, toda mar ni bil Katjin bron v Lillehammerju celo več kot to!? Pa tudi, saj v smučanju niso samo zmage, ki se merijo v sekundah. So tudi zmage, ki se merijo v številu gledalcev, v pohvalah tekmovalk, v zadovoljstvu sponzorjev, pa tudi v tem, da nikoli ne odnehaš, tudi takrat ne, ko ni snega celo tisoč metrov višje.

V majhni valdizerski kavarnici sta sedela skupaj trikratni olimpijski zmagovalec in generalni sekretar mariborske Zlate lisice ter ugotavljala, kako majhen je svet. Iz vsakega kotička te zemeljske krogle, iz še tako majhnega mesta, iz še tako nizkega hriba se da priti do - zvezd. Samo dovolj volje je potrebne. Ali pa trme.

Brez njih ni lisice

Zlate lisice ne bi bilo brez lisičinih organizatorjev, ki delajo v senci, do katerih ne sežejo televizijske kamere, ki ne dajejo intervjujev. Vse polno je takšnih lisičinih "fac", ki so zraven vsako leto znova, pa čeprav jih Senčar že tako nadira... Pusto bi bilo brez humorja Rada Lebarja, neveljavno brez šefa kontrol Polda Dominka, lisica ne bi bila to, kar je, če gledalci po celem svetu ne bi v startni hišici toliko let videvali dveh znanih obrazov, Janeza Lukšiča in Vlada Arharja. Alaha, prve trobente Vinagove kleti, žal ni več. Tudi Zvonka Rečnika, ki je na petnajsti lisici najprej pripravil slalomsko progo pod Bellevuejem, nato pa nekaj dni pred tekmo vse preselil na spodnjo progo in s tem opravičil rojstvo snežnega stadiona.

Pa Pohorci... Danes, v dobi snežnih topov, ko je dosti manj težaškega dela, morda pohorski kmetje niti niso več tako nepogrešljivi na lisici. Toda, če jih ne bi bilo več zraven, potem to ne bi bila več - Zlata lisica!

Ponoči plus 14

Prireditelji so leta 2001 eno tekmo, kljub izredno visokim temperaturam, dobili, drugo pa izgubili. Visoke temperature (tudi ponoči je živo srebro seglo do +14 stopinj Celzija) v kombinaciji z močnim vetrom in dežjem so poskrbele, da je v noči po veleslalomu "pobralo" gornji, trši del snežne odeje, na kateri bi morali izvesti ženski slalom za svetovni pokal. Številni navijači, predvsem hrvaški, so kljub temu prišli k vznožju Pohorja, kjer je Janica Kostelič na progi peljala za trening.

Na sobotnem veleslalomu je slavila švicarka Sonja Nef, dobro pa so se odrezale tudi slovenske smučarke. Mlada Črnjanka Tina Maze je osvojila deseto mesto, enajsta je bila Mojca Suhadolc.

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3