Zgodovina

35. Zlata lisica 1999

(01. 01. - 03. 01. 1999)

Vse je bilo pripravljeno za jubilejno Zlato lisico: prvič v svetovnem pokalu je bilo tekmovanje za novo leto, prvič je bil na Pohorju in na Zlati lisici ženski super veleslalom, prvič so bile tako visoke nagrade... Toda kot že tolikokrat v zgodovini Zlate lisice jo je organizatorjem zagodlo vreme. Po treh dneh megle so bili veseli, da so uspeli izpeljati vse tri discipline. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja: "Uspelo nam je! 3:0 za nas v borbi z vremenom!"

Prvega januarja zjutraj je bila sredina Pohorja ovita v gosto meglo. Na startu je bilo jasno, kazalo se je celo sonce, megle tudi ni bilo v cilju, kjer so se prvi dan leta 1999 počasi začeli nabirati redki gledalci. Maribor je pač še spal. Bo ali ne bo tekma? Problematičnih je bilo le pet vratic, od ravnine pri Luki do Špelcinega loga. Tekmovanje so dvakrat prestavili, nato pa so se morali ob 14.15 predati. In namesto prve tekme 1. januarja je Zlata lisica dočakala 2. januarja prvič dve tekmi v enem dnevu.

Čeprav je vreme še vedno nagajalo, pa se je megla le toliko razkadila, da so smučarke najprej opravile s super veleslalomom, potem pa še z veleslalomom. Hilde Gerg je bila prva zmagovalka super veleslaloma na Zlati lisici, veteranka Anita Wachter pa je v veleslalomu dokazala, da še ne misli odnehati (zatem pa je osvojila še lovoriko Zlate lisice za zmago v kombinaciji pohorskega pokala). Nastopila je s poškodovanim gležnjem, vzela zjutraj dve tableti proti bolečinam in zmagala...

V slalomu je slavila švedinja Pernilla Wiberg. "Očitno je Maribor zame srečno mesto, saj tukaj vedno dobro nastopam."

Od Slovenk je bila v super veleslalomu Mojca Suhadolc 22., Špela Bračun pa 27. V veleslalomu je bila Špela Pretnar 8., Urška Hrovat pa 11. V slalomu je po prvi vožnji kazalo celo boljše, toda na koncu je okrog 10.000 gledalcev pozdravilo uspeh Urške Hrovat, ki je bila 6., Špele Pretnar na 11. in Nataše Bokal na 16. mestu. Pa čeprav so bile same razočarane.

Špela Pretnar: "Nekatere tekmovalke znajo voziti po luknjah, druge pa ne."

Urška Hrovat: "Z glavo sem zadela v količek, zato sem izgubila ritem."

Zlata lisica polnopravni član Big 5

Tekmovanje za Zlato lisico je postalo polnopravni član združenja najbolj znanih tekem svetovnega pokala Big 5. V tem združenju so: Alta Badia, Garmisch-Partenkirchen, Gardena-Greoden, Kitzbeuhel, Kranjska Gora, Schladming, Wengen, Val d'Isere, Cortina d'Ampezzo in Maribor.

Srečko Vilar, generalni sekretar OO Zlate lisice: "Načrtujemo več skupnih akcij. Predvsem se bomo vključli v skupne propagandne aktivnosti."

Priprava proge

Ves mesec pred tekmovanjem je bilo v Mariboru in na Pohorju zelo mrzlo, zato je lahko 20 nizkotlačnih topov Lenko ves čas delalo in je bila proga praktično pripravljena že mesec dni pred tekmovanjem! Vse je bilo idealno, organizacija je potekala brez težav, mirno. Kaj se lahko zgodi, smo se bali, saj je šlo prelahko...

Na zadnji novinarski konferenci je vodja tehničnega odbora Drago Rataj povedal: "Proga je dejansko pripravljena. Povsod imamo dovolj snega, od 50 do 70 centimetrov, saj smo ga v mesecu dni naredili kar 250 tisoč kubičnih metrov."

Sneg so celo odvažali

Se je kaj takega v 36-letni zgodovini Zlate lisice sploh že zgodilo? Po številnih letih, ko so le z izjemnimi napori s trmoglavostjo uspeli premagati muhasto zimo, so organizatorji doživeli, da je bilo snega celo preveč. V ciljni areni so ga namreč nasnežili toliko, da so ga morali zaradi zaščitne ograje okrog ciljnega prostora celo odvažati!

"Toda takšno delo je prijetno," je dejal vodja proge za super veleslalom in veleslalom Andrej Rečnik.

Tehnični delegat FIS Werner Steinberger si je ogledal progo v Maribor in izjavil: "Da znate odlično pripraviti tekmovanje, ko ni snega, vem. Zdaj bom videl, kako ga znate pripraviti, ko je snega preveč..."

Ves december so po progi turistično smučali, pravzaprav ni bila proga niti en dan zaprta. Mnočica smučarjev pa je organizatorjem prav zadnji dan decembra naredila veliko preglavic. S smučanjem se je sneg namreč odrival proti robovoma proge, kjer je zaščitna ograja kar naenkrat zaradi tega postala prenizka. In prav na silvestrovo je zato padla komanda: "Celotno ograjo prestavite za 4 metre navzven." Namesto da bi silvestrovali, so vso noč prestavljali ograjo! In zaščitnih ograj je bilo res ogromno. Drago Rataj, vodja tehničnega odbora: "Za super veleslalom smo potrebovali kar 15 km varnostnih ograj."

Vseeno pa so na Pohorju turisti smučali tudi za silvestrovo. Noč pred veleslalomom je bila nočna smuka na Pohorju do 1. ure zjutraj, tako da je bilo veselo in množično pred Bellevuejem, ob Koči smučarske šole, pri Luki, pod novo sedežnico Sleme, na Habakuku in pod sedežnico Poštelo.

Silvestrovanje smučark v šotoru

Najbolj elegantna je bila Pernila Wiberg, v dolgi večerni obleki, golih ramen, z dekoltejem in damskimi rokavicami do komolcev, na visokih petah je veselo plesala, ni se ji mudilo spat, kot da bi vedela, da bo megleno. Sicer so bile elegantne tudi Deborah Compagnoni, Urška Hrovat (v spremstvu Tobiasa Hellmana), Špela Pretnar, ki pa je že hitro pobegnila na neko drugo zabavo, Alexandra Meissnitzer.

Alexandra Meissnitzer Delovemu novinarju Vitu Divcu: "Ljudje mislijo, da smo smučarke brezoblične, ritaste in celo grde, toda to ni res. V opremi se marsikomu zdimo bolj okrogle, kot smo v resnici. Tudi s čeladami nismo ravno za lepotna tekmovanja. To pa ne pomeni, da nam ni mar za našo lepoto. Nasprotno, rade se naličimo in oblečemo tudi v večerne obleke."

Odštevanje v leto 1999 je vodja silvestrovanja smučark v šotoru Vinko Šimek opravil že eno uro pred polnočjo, toda mnoge se niso pustile motiti, popile so šampanjec, čez eno uro pa si nazdravile še enkrat.

Gledalci

Bilo je zaspano vreme in zaspani čas... Prvega januarja, čeprav so imeli otroci brezplačen vstop, gledalcev skoraj ni bilo, na toplem in doma so čakali odločitev žirije o preložitvi super veleslaloma. Drugega januarja jih je bilo kakšnih 5.000, videli pa so kar dvojni spored. Na slalomu jih je bilo že okrog 10.000, dobro so navijali, tudi s pomočjo Hrvatov, ki so prišli s posebnim vlakom (v katerem pa je bilo le 50 najbolj zagretih navijačev) bodriti svojo Janico Kostelič. Kot prava zvezda je 1. januarja sklicala tiskovno konferenco, dala novinarjem pol ure, sicer pa se v celoti posvetila le tekmam. Na tekmi je gledalcem dajala izjave sprva kar v čisti slovenščini, v drugem teku pa začela spet po hrvaško. Boris Mutič ob preložitvi super veleslaloma: "Kakšna smola! Druge so bile sinoči do dveh zjutraj pokonci, Janica pa je šla v posteljo že ob 8. uri..."

Sicer so vstopnice za posamezno tekmo stale za mladino 1.000 tolarjev, za odrasle 1.500 tolarjev, doplačilo za tribuno pa 1.000 tolarjev. Na super veleslalomu so imeli otroci do 14. leta 1. januarja vstop prost.

Srečko Vilar, generalni sekretar organizaciojskega odbora: "To je nače darilo Mariborčanom na prvi dan novega leta!"

Zaradi pričakovanega velikega obiska gledalcev so organizatorji posebno pozornost nemenili ureditvi prometa. Dodatna parkirišča za 1.200 avtomobilov so zagotovili na strelišču v Radvanju. Promet je v dneh Zlate lisice urejalo 100 policistov in 65 redarjev.

Denarne nagrade

Po novih določilih FIS so se nagrade na tekmah svetovnega v novi sezoni povišale, osvoji pa jih prvih deset (prej prvih pet). Nagradni sklad na posamezno tekmo na 35. Zlati lisici je bil 100.000 švicarskih frankov, ki so si jih smučarke tako razdelile:

1. mesto: 40.000 Sfr, 2. mesto: 20.000 Sfr, 3. mesto: 11.000 Sfr, 4. mesto: 8.000 Sfr, 5. mesto: 6.000 Sfr, 6. mesto: 5.000 Sfr, 7. mesto: 4.000 Sfr, 8. mesto: 3.000 Sfr, 9. mesto: 2.000 Sfr, 10. mesto: 1.000 Sfr.

Mehka nedeljska proga

Ponoči je iz megle pršilo in sproti zmrzovalo, na vrhu se je tako naredil tanek ledeni film, pod njim pa je bilo mehko. Zaradi dvojnega sporeda prejšnji dan pa organizatorji niso imeli časa celotne proge na novo utrditi, zato se je že po nekaj tekmovalkah predrla. Negodovale so predvsem Slovenke, čeprav so v prvem teku predvsem one dokazale, da se da.

Gostje

Na jubileju ni bilo nobenih visokih obiskov. Premier Drnovšek, sicer častni pokrovitelj tekmovanja, je ves teden pred tekmo vsak dan odlašal svoj prihod, še na dan tekme se ni dokončno odločil. Bojan Križaj je tradicionalno na Pohorju proslavil svoj rojstni dan, prišel je tudi šef kitzbuehelskega organizacijskega komiteja, seveda pa je bil VIP šotor vse dneve nabito poln.

Dušan Senčar

Oče Zlate lisice in predsednik organizacijskega odbora Zlate lisice Dušan Senčar je pred tekmovanjem izjavil: "Več naslednikov je. In tudi vpeti so še v Fisovo kolesje. V bližnji prihodnosti bo sprejeta odločitev o prestolonasledniku."

Na otvoritvi tekmovanja na Trgu svobode je predsednik Turstične zveze Slovenije Marjan Rožič tvorcem Zlate lisice in smučarskega Pohorja Franciju Čopu, Marjanu Kožuhu in Dušanu Senčarju predal visoko priznanje TZS.

Kurt Hoch

Poklical je v Garmisch in preložil skoke za 15 minut, da je bilo več časa za mariborski tekmi, super G in vsl v enem dnevu.

Vinagova klet

Tudi v njej ni bilo gneče, čeprav so se je organizatorji bali in zato varčevali z vabili. Na koncu pa so ostala... "Prihodnje leto ne bo nobenih omejitev," je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar. "Vinagovo klet bomo pripravili za 700 gostov!"

Naj izjava

Tone Partljič v izjavi radiu City: "Vsaka je vredna greha."

Novo na Pohorju

Vsako Zlato lisico pričaka tudi obilo novosti, ki pomenijo nov dvig kakovosti smučanja na Mariborskem Pohorju. Tudi zima 1998/99 ni izjema, pa ne le zaradi novega hotela Habakuk ob vznožju Pohorja.

Smučarski klub Branik, ki upravlja mariborska pohorska smučišča, je v novi sezoni smučarjem na največjem slovenskem smučišču pripravil tri velike in pomembne novosti:

novo sedežnico Sleme, ki pelje od vrha Habakuka do Bellevueja; Nova dvosedežnica je dolga 1.070 m in lahko v eni uri prepelje 1.200 smučarjev. Z njo se je zmogljivost vseh žičniških naprav na Pohorju povečala na 18.500 prevozov na uro, kapaciteta za prevoz iz doline do Bellevueja (z gondolo in sistemom sedežnic) pa je 1.700 oseb na uro.

cevovod na levi strani smučarskega stadiona do starta slaloma; vodovodne cevi na smučarskem stadionu so tako zdaj položene na obeh straneh, kar bo omogočalo boljše in hitrejše zasneževanje smučišča. Hkrati so za 1.200 metrov podaljšali tudi sistem zasneževanje, z vodovodom ob novi sedežnici Sleme.

razsvetljavo za nočno smuko od vrha do doline. Mariborsko Pohorje je z novo sedežnico Sleme ne le pridobilo novo smučišče, ki bo primerno predvsem za manj vešče smučarje, za družinsko smučanje in za stacionarne goste na Pohorju, temveč je tudi na tem smučišču razsvetljava, tako da je sedaj nočna smuka pod reflektorja možna od vrha do doline! Pod reflektorji je tako na Pohorju dobre 4 km smučišč, z višinsko razliko 1.100 m! Nekaj podobnega imajo le še v norveškem Areju in italijanskem Sestrieresu (ter v kanadskem Vancouverju, kjer je razsvetljeno smušišče sredi mesta).

Načrti za prihodnost

Drago Rataj: "Načrtujemo, da bi v naslednjih petih letih na Pohorju zgradili 1.000 novih postelj. S tem bi prestopili prag rentabilnosti centra."

Razmišljanje o "vzhodnem" smučarskem centru, z asfaltno cestno povezavo Areh - Rogla, tako da bi imeli štiri dostope, iz Zreč, Oplotnice, Maribora in Ruš. Drago Rataj: "Takšen center bo imel več kot 40 žičnic z zmogljivostjo 40.000 ljudi na uro, dnevno bi se lahko smučalo vsaj 15.000 ljudi, regija bi imela več kot 4.000 postelj, dvojne terme, letališče. To je center prihodnosti!"

Razlika

Boris Strel: "Zlata lisica je enkratna in kranjskogorski prireditelji je ne bodo nikoli ujeli. Je pa Vitranc na nivoju, takšnem, kot ga zahteva svetovni pokal." Marjan Lah: "V Mariboru je mestno, v Kranjski Gori pa vaško razmišljanje. V Mariboru dela ogromno Branikovih prostovoljcev, v Kranjski gori pa je le majhen smučarski klub."

Pokrovitelji in sponzorji

Častni pokrovitelj 35. Zlate lisice je bil predsednik slovenske vlade dr. Janez Drnovšek.

Generalni sponzor 35. Zlate lisice je bila ZAVAROVALNICA MARIBOR.

Generalni pokrovitelj POŠTA SLOVENIJE.

Pokrovitelj super veleslaloma TELEKOM.

Pokrovitelj veleslaloma MOBITEL.

Pokrovitelj slaloma NOVA KREDITNA BANKA MARIBOR.

Sponzorji: OMV ISTRABENZ, MARAND, ELAN, ČZP VEČER, DROGA, PORSCHE SLOVENIJA in RADIO CITY.

Tekmovanje so podprli:

A BANKA d.d., Ljubljana, AC AVTO TRIGLAV d.o.o., Ljubljana, AJM d.o.o., Pesnica pri Mariboru, AREAL d.d., Maribor, BANKA KOPER d.d., Koper, CASINO Portorož, CEMENTARNA TRBOVLJE d.d., Trbovlje, CESTNO PODJETJE MARIBOR d.d., Maribor, COLOR d.d., Medvode, COMPAQ COMPUTER BDG GmbH, Dornach- D, COSTAFERROVIARIA SpA Costa Masnaga- I, COSTAFERROVIARIA d.o.o., Maribor, TVT d.d., Maribor, ČZP VEČER d.d., Maribor, DDC d.o.o., Ljubljana, DOM SMREKA d.d., Maribor, DROGA PORTOROŽ d.d., Portorož, DUKA oprema d.o.o., Vipava, ELAN, Begunje, ESC TEL d.o.o., Ljubljana, GIZ GRADIS, Ljubljana, GRANIT d.d., Slovenska Bistrica, HIKO TRADE d.o.o., Maribor, INŠTITUT ZA VARSTVO PRI DELU IN VARSTVO OKOLJA, Maribor, JZZ MARIBORSKE LEKARNE, Maribor, KBM INFOND d.d., Maribor, KNAUF LJUBLJANA d.o.o., Ljubljana, KOVINOTEHNA d.d., Maribor, LANCOM d.o.o., Maribor, LIKO PRIS d.o.o., Vrhnika, MERCATOR SVS d.d., Ptuj, MOBITEL d.d., Ljubljana, NOVA KBM d.d., Maribor, NOVA LJUBLJANSKA BANKA Ljubljana, OBČINA STARŠE , Starše, OMV ISTRABENZ, Koper, PORSCHE Slovenija, POŠTA SLOVENIJE d.o.o., Maribor, POŠTNA BANKA SLOVENIJE d.d., Maribor, PRIMORJE AJDOVŠČINA, Ajdovščina, RADIO CITY Maribor, SALONIT ANHOVO d.d., Anhovo, SGP KONSTRUKTOR d.d., Maribor, SKB BANKA d.d., Ajdovščina, SKLADIŠČNO TRANSPORTNI IN TRGOVINSKI CENTER MARIBOR d.d., Maribor, SRC COMPUTERS d.o.o., Ljubljana, ŠPICA INTERNATIONAL, Ljubljana, TEHNOUNION d.d., Ljubljana, VINAG Maribor, ZIM d.o.o., Maribor, S?-?IP d.o.o., Ljubljana, WALTER WOLF TRADING d.o.o., Ljubljana, ZAVAROVALNICA MARIBOR, d.d. 

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3