Zgodovina

34. Zlata lisica 1998

(05. 01. - 05. 01. 1998)

Zgodba o tem, kako so Mariborčani izgubili boj z vremenom in FIS

Kurt Hoch, Avstrijec, direktor svetovnega pokala za ženske, je klical handy svojega nemškega kolega Guentherja Hujare, direktorja moškega svetovnega pokala, ravno ko je bil ta najbolj "zaposlen" z Albertom Tombo. Jasno je bilo, da druga slalomska proga v Kranjski gori ne bo zdržala, Tomba pa je bil po prvem teku drugi. Startati bi moral, torej, kot 29. Na takšni progi, polni lukenj, bi bil brez vseh možnosti. Direktor in Tomba sta na vrhu Podkorena jezno gestikulirala, handy pa je zvonil v prazno.

Kurt Hoch je znova poklical v Maribor. "Zadeve so se zakomplicirale. V Kranjski gori slabo kaže, težave so, Hujare ne morem dobiti. Pozneje vas pokličem..." Ko je Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice, slišal Hochovo izmotavanje, je obupano dvignil roke: "Konec je, tekmo bomo izgubili..." Takrat mu še nihče od prisotnih, Dušan Senčar, oče Zlate lisice, tekme, ki "vedno je", Drago Rataj, predsednik tehničnega odbora in Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, ni hotel verjeti. Toda čez dve uri je Kurt Hoch klical znova. "Hujara mi ne more zagotoviti, da bo v Kranjski gori tekmo čez teden dni mogoče izvesti. Žal, vem, da ste odlični organizatorji, toda tokrat ne bo šlo. Vaši tekmi bo dobil Bormio."

Nič ni pomagalo. telefoni so peli, Tone Vogrinec je skakal po Kranjski gori, Mariborčani so poskušali vse iz Maribora. Direktorja svetovnega pokala sta ostala neomajna. Kurt Hoch je sicer skušal zgladiti: "Ta odločitev ni naperjena proti vam. Toda ne morem drugače. Ne smem tvegati..."

Ob 18. uri, v nedeljo, 5 januarja 1998, je bila v novi sejni dvorani SK Branik na Mladinski 29 v Mariboru, prav tam, kjer so organizatorji nekaj dni pred tem nazdravili novemu letu, zadovoljni, da imajo na snežnem stadionu dovolj snega vsaj za slalom, "žalna seja" organizacijskega komiteja. Prisotnih je bilo kar 33 članov OK. Kot se za prave Štajerce spodobi tudi tokrat ni manjkala lisička, uradno vino Zlate lisice, ki je pred tem 34-krat gostila najboljše smučarke na svetu "sredi mariborskih vinogradov". "Nazdravimo 35. Zlati lisici, ki pa bo tokrat šele čez leto dni. S pripravami na to tekmovanje bomo začeli takoj, kajti ne bomo dovolili, da bi bili še kdaj premagani," je dejal predsednik Dušan Senčar.

Pa je vse sprva kazalo skoraj idealno. Štirinajst dni pred novim letom je za nekaj noči pritisnilo ravno dovolj mraza, da je 16 topov nasnežilo 40.000 kubičnih metrov snega. Za slalom ga je bilo dovolj. Za veleslalom pa so bili do tekme še celi trije tedni. In povrhu je bilo veliko naravnega snega vse od Vidca do Areha. Potem pa se je začelo poletje...

Sneženi beli jezik z vrha Habakuka do ciljne arene snežnega stadiona je dolgo kljuboval neverjetno toplemu vremenu, ki je zavladalo v Mariboru in na Pohorju. Tudi za Silvestrovo še ni bilo razloga za paniko, saj je vodja tekmovanja Gorazd Bedrač ugotovil: "Za slalom je snega dovolj. Nekaj ga bomo morali navoziti le v ciljno areno." Malenkost za lisjake, ki so pred leti uspešno izvedli Zlato lisico, ko na vrhu Pohorja ni bilo niti za cel centimeter snega! Vsega so zvozili na staro fisko, najbolj strmo progo ženskega svetovnega pokala, z Areha, ga po žlebovih spuščali po progi, polivali z vodo, tisočkrat prehodili. In je tekma bila! Kako ne bi bila zdaj, ko imajo snežni stadion, topove, najsodobnejšo tehnologijo?!

Petek, 3. januarja, pa je bil usoden. Najprej je Kurt Hoch organizatorjem sicer zagotovil: "Strinjam se, da izvedete le slalom,", toda potem je prišla noč. Ponoči je bilo 10 stopinj in še deževalo je. V nedeljo je prišel v Maribor inšpektor za sneg Werner Steinberger. Začela se je telefoniada, ki je lisico pregnala v - Bormio.

Kurta Hocha je poklical snežni inšpektor Steinberger. "Snega v Mariboru ni dovolj, toda možna je selitev v Kranjsko goro." Hoch je na telefon zahteval Bedrača. "V Kranjski gori bomo tekmovanje izvedli z našo celotno organizacijsko ekipo, sam bom vodja tekmovanja, brata Rečnik bosta vodji slalomske in veleslalomske proge." Hoch je odgovoril: "Če boste tekmo organizirali vi, potem dovolim selitev v Kranjsko goro. Toda počakajte, da prej govorim še s Hujaro." Nadaljevanje ste prebrali že na začetku te zgodbe.

Kdo je bil kriv, da je Lisica pobegnila v Bormio? V uradnem sporočilu organizatorjev o odpovedi tekmovanja ni v nobeni besedi zaznati kakršnegakoli očitka komurkoli. Nobene žal besede direktorjema svetovnega pokala, FIS, še manj Kranjskogorcem. Zgolj vremenu. "Tokrat smo bili zaradi vremenskih razlogov premagani..."

Seveda pa grenak priokus ostaja. Predvsem zato, ker je bilo že tolikokrat dosti težje; topleje, z manj snega, več dežja. Zlata lisica se je tudi petkrat selila, v Badgastein, na Jahorino, trikrat v Kranjsko goro. Zato, ker je Zlata lisica tekma, ki vedno je, tekma, ki v 35 letih ni nikoli odpadla, edina med vsemi tekmami svetovnega pokala! Do nedelje, 5. januarja 1998.

Odločil je kranjskogorski moški slalom. Odločil je Alberto Tomba, ker ni hotel startati v drugem teku. Po svoje je imel prav, saj bi bil na takšni progi brez pravih možnosti.

Odločil je Guenther Hujara, ker je bil pod Tombinim pritiskom, pod pritiskom svojih fisovskih in sponzorskih šefov, trenerjev, bližnjih olimpijskih iger.

Odločil je Kurt Hoch, ker ni bil na licu mesta, pač pa le na telefonu. Ker ni svojega človeka za sneg poslal tudi v Kranjsko goro. Ker ima tudi on šefe, sponzorje, trenerje, tekmovalke. Tudi direktorja sta imela po svoje prav; saj sta onadva za to, da tekme so, v najboljših razmerah, enake za vse tekmovalce in tekmovalke. Še posebej v letu olimpijskih iger.

Odločili so Kranjskogorci, ker so TV kameram razlagali, da dela na progi 200 ljudi, toda očitno ne ponoči, ko bi morali vso progo prehoditi; in ker so verjeli zvezdam, da bo v nedeljo zjutraj mrzlo, v resnici pa je bilo še bolj toplo.

In odločili so tudi mariborski organizatorji. Ker so Kranjskogorcem sicer posodili 2 toni snežnega cementa, a je bilo to premalo. Nobene stvari se ne sme prepustiti naključju. Mariborčani bi s svojimi ljudmi in izkušnjami morali priskočiti Kranjskogorcem na pomoč.

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3