Zgodovina

34. Zlata lisica 1997

(03. 01. - 04. 01. 1997)

Juan Antonio Samaranch je v ledenem dežju po 50 minutah kroženja nad mariborskim letališčem v tretjem poskusu le uspel pristati s svojim lear jetom 35, v katerem je bil tudi predsednik FIS Marc Hodler. V ciljni areni mariborskega snežnega stadiona, v kateri je kraljeval novi Branikov hotel Arena, je ugledna gosta ob 10-tisočglavi množici pričakal predsednik Milan Kučan. In trojica je na razglasitvi najboljših lisičk tako razdelila odličja za kombinacijo Zlate lisice: Marc Hodler bronasto broško Deborah Compagnoni, drugouvrščeni v veleslalomu, Juan Antonio Samaranch srebrno zmagovalki slaloma Pernilli Wiberg in Milan Kučan zlato drugi v slalomu in četrti v veleslalomu - Urški Hrovat!

Idejo za Samaranchev obisk je dal Dušan Senčar, uradno pa je markiza povabil predsednik slovenskega olimpijskega komiteja Janez Kocijančič. Svoje pa je najbrž prispeval tudi Gilbert Felli, ki mu je njegova sestra Madelaine že 32 let pred tem pripovedovala, kako prijetno je na Zlati lisici, kjer je vselej veliko gledalcev. Madelaine Felli je bila na 2. Zlati lisici 1965. leta prva miss pohorskega pokala!

Zaplet v zraku je pošteno premešal protokol. Samaranch se je tako pripeljal neposredno v ciljno areno, namesto v mestno hišo. Po tekmi je zanj priredil kosilo v Betnavskem gradu Milan Kučan in mu podelil visoko državno odlikovanje, zlati častni znak svobode republike Slovenije. Od tam pa so se ugledni gostje odpeljali v rotovž, kjer je župan dr. Alojz Križman Samaranchu predal mestni ključ, predsednik mestnega sveta Borut Ambrožič pa listino častnega občana Maribora. Nato je bila v Kazinski dvorani svečana seja slovenskega olimpijskega komiteja, po njej pa je imel Samaranch novinarsko konferenco. Sestal se je tudi z Leonom Štukljem, ki mu je diplomatsko izvabil dve obljubi: da bo Slovenija dobila stalnega člana MOK in da bo MOK prispeval 20.000 dolarjev za gimnastični center v Ljubljani. "Ob vseh dobrih lastnostih sem pri gospodu Štuklju odkril tudi, da je zelo dober diplomat. Postavil mi je namreč dve vprašanji in na obe sem odgovoril z da," je o tem povedal Samaranch, ki je Štuklja tudi povabil na OI v Sidney in mu obljubil, da bo prišel na njegov 100. rojstni dan.

O tekmi pa je markiz povedal: "Prepričan sem, da se bo predsednik FIS Marc Hodler strinjal, da je Zlata lisica eno najboljših smučarskih tekmovanj na svetu."

Podnevi pri luči

Znova odlične ocene za organizacijo tekmovanja, ki mu je vreme znova pošteno nagajalo. Mesec dni pred tekmo v čudni temperaturni inverziji, pri kateri je bilo na Bellevueju plus, v dolini prav tako, na Habakuku pa potrebnih minus 4 za 11 snežnih topov, so organizatorji uspeli nasnežiti zgornjo progo, nato pa je kar tri tedne nagajalo vreme. Teden dni pred tekmo je Dušan Senčar še dejal: "Tekma bo na zgornji progi!" Toda nato se je začel mraz. Ves teden minus 18 stopinj in na spodnji progi so naredili 70 tisoč kubičnih metrov snega. Idealno!

Na veleslalomu je nato nagajala megla, na slalomu pa dež, ledeni dež, nato sneg. Pomagale pa so nove, bele luči na spodnjem delu proge, ki so razbijale meglo in omogočile lep televizijski prenos. Rekord: 21 TV komentatorjev! In skupaj 315 novinarjev, od tega 110 iz tujine.

Veleslalom je nekoliko presenetljivo dobila Sabina Panzanini, slalom pa nič presenetljivo Pernilla Wiberg. Pernilla Wiberg: "Rada se vračam v Maribor, saj je prelepo smučati pred takšnim občinstvom kot ga ima to mesto."

Urška Hrovat je nastopila bolana, na slalomu na Semmeringu, kjer je bilo kar -30 stopinj, se je prehladila, toda vseeno smučala odlično. "Najbrž ste na zmagovalnih stopnicah opazili solzice na očeh; to je dokaz, da ne jočem le, ko se mi nastop ponesreči, ampak tudi, kadar sem dobra." Izkazali sta se tudi Mojca Suhadolc, 15. na veleslalomu, in Nataša Bokal, 12. v slalomu.

Prvič v internetu

Organizatorji so Zlato lisico prvič posredovali v svet tudi preko interneta, kar je bila novost v svetovnem pokalu. V dveh dneh je bilo na domačo stran Zlate lisice okrog 1500 dostopov iz vsega sveta.

Po nekaj letih je bila otvoritev tekmovanja znova na Trgu svobode, ki so ga povsem napolnili predvsem mladi, ki so v mrazu veselo poskakovali ob igranju zagrebških Soul fingersov. Zelo je uspel gala večer v Narodnem domu, manj pa VIP klub v Narodnem domu, ki s cyber cafejem ni pritegnil novinarjev in gostov. Toda zato je bilo v Vinagovi kleti več kot 600 ljudi...

VIP šotor v ciljni areni je bil namenjen le gostom in sponzorjem, v soboto pa se jih je v njem gnetlo (skrivalo pred ledenim dežjem) vsaj 1.000. Na tribuni je edini vztrajal predsednik Kučan, ki je hotel tako v živo spremljati vse naše smučarke. Ob njem je bil generalni sekretar Srečko Vilar, ki pa je za nagrado postal Večerova osebnost tedna.

Novinarji so bili v kletni restavraciji hotela Arena, smučarke v pritličju, protokolarni gostje v restavraciji. Prvi dan je bilo ob progi le kakšnih 4.000 gledalcev, drugi dan pa okrog 10.000. Dva med njimi sta se odpeljala domov z roverjem 114 gs, ki ga je za žrebanje namenil Tehnounion, v sodelovanju z Integro. Skupaj je bilo akreditiranih na 34. Zlati lisici več kot 3.000 ljudi!

Generalni sponzor je bila Zavarovalnica Maribor, generalni pokrovitelj Droga, pokrovitelja Pošta in NKBM, sponzorji Big star, Večer in Mobitel. Od zunanjih sponzorjev ob Cafe Colombiji Seat, Milka in Levissima.

Organizatorji so poleti podpisali pogodbo za trženje prireditve v tujini z italijansko Halvo. Vendar so Halvini ljudje v Maribor prišli z zastavicami, na katerih je pisalo - Park City, še pred tem pa za tisk plakatov in biltena niso dostavili oglasov tujih sponzorjev! Zadevo pa so iznajdljivi organizatorji rešili v eni uri, saj so natisnili dodatne nalepke z napisom Maribor in nalepke s sponzorji, ki so jih dodatno nalepili na plakate. Kaj takega lahko naredijo le lisjaki...!

Še en zaplet v zraku

Zaplet nad tribuno med slalomom. Balonu Pošte je popustilo sidro, balon se je začel zaletavati v druga dva balona, grozilo je, da se bodo vsi trije utrgali ali celo zagoreli, zato se je pilot poštnega balona odvezal in se v trenutku izgubil v meglenih višavah. Obstajala je nevarnost, da se bo spustil med tekmovanjem, vendar je na srečo v višini slišal glas napovedovalca (Vinka Šimeka, ki mu je pomagal leteči Danilo Češko), tako da se je lahko orientiral in pristal po koncu tekmovanja na trikotni jasi.

Bojan Križaj je proslavil na tekmi svoj 40. rojstni dan, Ivo Turk, legendarni šef strežbe v Slaviji, pa 60. Na slavje je povabil kar vse novinarje, ponudil pa jim je 100 litrov vina in 10 kilogramov tatarskega biftka.

Kronika

 

1964 - rojstvo Zlate lisice - trije očetje: Dušan Senčar, Marjan Kožuh in Franci Čop

1965 - zgraditev tribune za gledalce na slalomišču pod Bellevuejem

1966 - zaradi pomanjkanja snega odpovedali veleslalom, pred slalomom pa ga je zapadlo toliko, da ga je bilo skoraj preveč

1967 - zgrajena cesta na Pohorje

1968 - zadnje mesto v slalomu je osvojila poznejša trikratna olimpijska zmagovalka Rosie Mittermaier

1969 - načrti za izgradnjo turističnega Pohorja

1970 - prvič za svetovni pokal

1971 - prvič evrovizijski prenos s Pohorja

1972 - prvič v zgodovini ženskega alpskega smučanja dva teka veleslaloma

1973 - v slalomu uvrščenih le 14 smučark, tehnični delegat je odpovedal veleslalom

1974 - prva selitev, v Badgastein

1975 - druga selitev, v Sarajevo in na Jahorino

1976 - tretja selitev, v Kranjsko Goro

1977 - lisica se je vrnila v mariborski brlog

1978 - tekma v dolini, najnižji cilj na svetu, 325 metrov nad morjem

1979 - naše smučarke prvič do točk svetovnega pokala

1980 - v tednu dni tisočkrat prehodili progo

1981 - prvi snežni jezik na poseki in stavka smučark v slalomu

1982 - za Silvestrovo selitev na zgornjo progo

1983 - zadnjič na zgornji progi pod Bellevuejem?

1984 - prvi velik uspeh naših smučark

1985 - v Mariboru tudi moški, ki pa jim slalomišče ni “dišalo” in so se uprli

1986 - prvič Lisičkin koncert

1987 - zbuldožiran snežni stadion

1988 - četrta selitev, v Kranjsko Goro, in dvojna zmaga Mateje Svet

1989 - drugi snežni jezik in imenitna svetovna predstavitev mariborskega snežnega stadiona

1990 - zmaga Mateje Svet pred 20 tisoč gledalci

1991 - peta selitev, v Kranjsko Goro, in zmaga Nataše Bokal

1992 - uspešen slalom, odpovedan veleslalom

1993 - imenitna 30-letnica Zlate lisice

1994 - Urška Hrovat in Maribor kot Kitzbuehel

1995 - slalom zaradi dežja v dveh dneh in imenitne Slovenke

1996 - 40 tisoč gledalcev v treh dneh; zaman čakali Samarancha

1997 - v ciljni areni novi hotel Arena, med gledalci tudi Juan Antonio Samaranch, na tekmi pa zlata lisica Urški Hrovat

1998 - prva odpoved v 35 letih! Jubilejna 35. Zlata lisica je bila nesrečna

1999 - uspešen drugi poskus 35-letnice; prvič tudi super veleslalom in silvestrovanje smučark v šotoru ob progi

2000 - zimska idila pod Pohorjem; prva norveška zmaga, pred najboljšo slalomistko sezone Špelo Pretnar

2001 - ena tekma, kljub izredno visokim temperaturam, dobljena, druga izgubljena

2002 - z mesta predsednika OK se je umaknil oče Zlate lisice Dušan Senčar

2003 - ob dveh zjutraj pred tekmo je bilo plus osem, tekma pa je dobila oceno: “Brezhibno!”

2004 - Jubilej, toda brez obeh “očetov”, Zlate lisice Dušana Senčarja in pohorskih smučišč Francija Čopa.

2005 - Dvakrat najhitrejša Tina Maze! Druga slovenska zmaga pod Pohorjem, prva veleslalomska!

2006 - Snežni stadion je bil zalit s snegom, a odjuga je odnesla veleslalom.

2007 – Šesta selitev.  V Podkorenu enotna ocena tekmovalk in trenerjev: “Najboljša proga sezone,”, v Kranjski Gori štajersko-gorenjski praznik.

2008 - Trije ranjeni med organizatorji, izpahnjena rama, izpahnjeno koleno in potrgana tetiva, smučarke pa v dežju in ledu brez težav

2009 - Vse idealno: na tekmah dva dneva sonca, na tribunah dva predsednika, v ciljni areni nova Arena, na Pohorju novi hotel Videc, pri Arehu nova šestsedežnica Pisker, na progi pa najhitrejša Tina Maze! 15.000 gledalcev  ob progi in 200 milijonov pred TV!

2010 – Zmaga Pohorja! Steber gondole je pokleknil pod bremenom 52-letne starosti samo 157 dni zatem pa nova osemsedežna gondolska žičnica z zmogljivostjo 2.400 potnikov na uro.

2011 - Dvanajst dni +16 stopinj! Trinajsti dan je tekmovanje bilo, toda brez rezultatov. Prekinjen veleslalom in odpovedan slalom.

2012 - Zlata lisica se je moralo sedmič seliti, petič na Gorenjsko. V dveh dneh je bilo v Podkorenu več kot 13.000 gledalcev.

2013

Rekordno število gledalcev, tako pod Pohorjem, kjer se jih je v dveh dneh zbralo več kot 40 tisoč, kot tudi pred TV zasloni. Tina Maze z drugim mestom v veleslalomu in zmago v slalomu zlata pohorska lisička!

2014

Za 50-letni jubilej se je zgodilo vse in še več. Zlata lisica se je morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro. Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel. V nedeljo je bilo pol Slovenije zaradi žledu v električnem mrku, toda v Podkorenu sta zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter!

2015

Zlata lisica je dobila, toda Tina Maze je izgubila. Na razočaranje 26 tisoč gledalcev je ostala brez uvrstitve, kar jo je na koncu sezone stalo tudi skupne zmage v svetovnem pokalu. Toda zato je zmagala Zlata lisica! Tekmovanje je odlično uspelo in direktor svetovnega pokala za ženske Atle Skaardal je po tekmovanju izjavil: ”Zelo, zelo dobro, odlično opravljeno delo!”

2016

Teden dni pred tekmo je bilo v Mariboru pomladno vreme in med veleslalomom je bilo v cilju 17 stopinj, toda proga je bila pomrznjena in trda kot beton. V čudovitem vremenu je 9.000 gledalcev bučno pozdravilo drugo mesto Ane Drev in zmago Zlate lisice nad vremenom.

Toda narava je udarila nazaj. Oblačna in topla noč je spremenila strukturo snega. Šlo je le do številke 25, potem je slalom odpadel.

2017

Tina si je snela smuči, tri Slovenke pa vseeno v deseterici! Dvajset tisoč gledalcev in enake razmere za vse tekmovalke! 53. Zlata lisice je bila ena najboljših tekem in najbolj veličastnih prireditev v vsej dolgi zgodovini mariborske Lisice.
V veleslalomu je zmagala Tessa Worley, v slalomu pa Mikaela Shiffrin, ki je dobila tudi kombinacijo pohorskega pokala. A tudi Slovenke so bile odlične, čeprav tokrat nobene ni bilo na zmagovalnih stopničkah. V veleslalomu je bila Ana Drev osma, v slalomu pa Ana Bucik sedma, toda za največje navdušenje je poskrbela Ilka Štuhec, najhitrejša smučarka sezone (v smuku in super veleslalomu), ki je bila v veleslalomu štirinajsta, v slalomu pa deseta. In poslovila se je največja slovenska šampionka, Tina Maze, pred ciljem si je snela smuči in odkorakala v legendo.

Naj naj

 

Največ zmag: 

- Vreni SCHNEIDER (SUI): 8 (6 x SL, 2 x VSL), 

- Anja PAERSON (SWE) 7 (5 x SL, 2 x VSL), 

- Erika HESS (SUI) 3 (SL), 

- Annemarie MOSER (AUT) 3 (1 x SL, 2 x VSL), 

- Hanni WENZEL (LIE) 3 (SL), 

- Lise Marie MOREROD 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Mateja SVET (SLO) 3 (1 x SL; 2 x VSL), 

- Tina MAZE (SLO) 3 (2 x VSL, 1 x SL)

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 15, 

- Anja PAERSON (SWE) 7, 

- Martina ERTL (GER) 6, 

- Sonja NEF (SUI) 6, 

- Tina MAZE (SLO) 6

 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico:

 

-Vreni SCHNEIDER (SUI) 20,

 

-Martina ERTL (GER) 17,

 

-Anja PAERSON (SWE) 16,

 

-Sonja NEF (SUI) 16,

 

-Erika Hess (SUI) 12

 

Največ slalomskih zmag:

- Vreni SCHNEIDER (SUI) 6, 

- Anja PAERSON (SWE) 5, 

- Erika HESS (SUI) 3

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v slalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI) 9
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v slalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 12
 

Največja časovna razlika na slalomski tekmi:
- Marielle GOITSCHEL (FRA): 4,2 s (1964)
 

Najmanjša časovna razlika na slalomski tekmi:
- Rosie FORTNA (USA): 0,01 s (1969)
 

Največ veleslalomskih zmag:

- Francoise  MACCHI (FRA), 

- Annemarie MOSER PROELL (AUT), 

- Lise-Marie MORERORD (SUI), 

- Mateja SVET (SLO), 

- Martina ERTL (GER), 

- Sonja NEF (SUI), 

- Vreni SCHNEIDER (SUI), 

- Tina MAZE (SLO): 2

 

Največ uvrstitev med najboljšo trojico v veleslalomu:
- Vreni SCHNEIDER (SUI): 6
 

Največ uvrstitev med najboljšo petnajsterico v veleslalomu:
-Vreni SCHNEIDER (SUI): 8
 

Največja časovna razlika v veleslalomu:
- Marie-France JEANGEORGES (FRA): 2,39 s (1967)
 

Najmanjša časovna razlika na veleslalomski tekmi:
- Annemarie MOSER PROELL (AUT): 0,05 s (1970)

 

Slovenke na Zlati lisici: 

- Tina MAZE - SL: 1x1, 1x2, GSL: 2x1, 2x2, pokal: 1x1, 1x3

 

- Mateja SVET - SL: 1x1, GSL: 2x1, pokal: 2x1

 

- Urška HROVAT - SL: 1x1, 1x2 1x3, pokal: 1x1

 

- Nataša BOKAL - SL: 1x1, GSL: 1x2

 

- Špela PRETNAR - SL: 1x2, GSL: 1x2

 

- Katja KOREN - SL: 1x2 Ana DREV - GSL: 1x2

 

- Veronika ŠAREC - SL: 1x3