Novice

V pričakovanju: topovi, sneženje, oboje

( 06. 02. 2015 )
Do snežne kontrole 12. februarja potrebujejo le 40 ur mraza - Vodja tekmovanja Gorazd Bedrač je optimističen in pripravljen na vse scenarije muhastega vremena

Proga za 51. Zlato lisico je zasnežena, toda na njej še ni dovolj snega, da bi lahko organizatorji mirno pričakovali snežnega kontrolorja Filipa Gartnerja, ki bo 12. februarja, devet dni pred tekmo, v snežno podlago zvrtal svoj odločilni test. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja: ”Čakamo mraz, da lahko začnemo s proizvodnjo snega. Potrebujemo le še 40 ur.”

Organizatorji Zlate lisice, prekaljeni v polstoletni zgodovini bojev z naravo, so glede na vremenske napovedi računali, da bodo uspeli spodnji del poseke, od Trikotne jase do cilja, zasnežiti že ta teden. ”Toda na vremenske napovedi se v tej zimi ne moremo zanašati,” priznava Bedrač, ki vodi sicer podrobno statistiko zimskih vremenskih razmer na Mariborskem Pohorju za zadnjih 40 let. ”Sedaj je mraz napovedan za ta vikend, shladilo bi se naj že v soboto, tako da bi lahko topove zagnali v nedeljo. Po tem scenariju bi naj progo zasnežili do srede. Na spodnjem delu, kjer potrebujemo največ snega, saj ocenjujem, da ga je na njem doslej šele 20 odstotkov, je pripravljenih kar 23 topov. Na zgornjem delu moramo v Špelcinem logu le še pripraviti potreben sneg za nekaj valov, ki bodo naredili veleslalomsko progo bolj zahtevno, na vrhu pa bomo razširili startno površino.”

Čeprav lahko vodja tekmovanja s svojimi delavci na progi zaenkrat le opazuje termometer in čaka, da bodo lahko zasneževalci opravili svoje delo, je Bedrač vseeno optimističen. ”Pripravljene imamo vse scenarije. Izkoristili bomo vsako priložnost. Če ne bo mraza, bo snežilo. Potem bomo med močnim sneženjem vseeno pognali topove, da bomo naravni sneg sproti polivali in ga tako dodatno impregnirali. Do prihodnjega četrtka je še dovolj časa, da bo proga za 51. Zlato lisico odlično pripravljena.”

O selitvi pod Pohorjem letos zato ni govora. Nasprotno, vodja tekmovanja celo napoveduje, da bodo lisičkino progo prvi uspeli preizkusiti rekreativni smučarji. Gorazd Bedrač: ”Računam, da bomo snežno podlago lahko zasnežili do torka, srede. Potem bi lahko na njej dan, dva smučali rekreativci, da bi se sneg dobro premešal. Šele zatem bomo smučišče zaprli in snežno podlago preparirali z vodo, s pomočjo injekcijske deske.”

Nazaj na seznam