Novice

Snežna kontrola: zelena luč

( 12. 02. 2015 )
Filip Gartner je obvestil direktorja svetovnega pokala, da je pod Pohorjem dovolj snega za 51. Zlato lisico - A borba za progo s tem ni končana, temveč se šele začenja - Vandali ponoči poškodovali snežno podlago na spodnjem delu

Snežni kontrolor FIS Filip Gartner si je v spremstvu vodje tekmovanja Gorazda Bedrača ogledal celotno progo in ugotovil: ”Snega je dovolj. Vremenska situacija sicer ni najbolj ugodna, toda snežna podlaga je primerna, da lahko organizatorji začnejo s sklepno preparacijo. Ne bo preprosto, toda kar se tiče snega, ga je dovolj, da bodo lahko izvedli tekmovanje.”

Pred to izjavo, ki je tehnični ekipi prižgala zeleno luč, pa ni šlo vse gladko. V noči na četrtek so prav pred snežno kontrolo neznanci poškodovali snežno podlago! Filip Gartner, ki je z Zlato lisico od prve tekme 1964. leta, ko je prišel iz Gorenjske na Štajersko za trenerja v SK Branik in začel kariero z največ medaljami ovenčanega smučarskega trenerja na svetu, je bil najprej negativno presenečen. Na jutranjem ogledu spodnjega dela pohorske poseke so bile po sredini smučišča, ki je bilo od srede popoldan že zaprto in varovano, vidne sledi sank, celo motornih. ”To je vandalizem!” je bil njegov prvi komentar. Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja, je lahko le ugotovil: ”V Mariboru smo sami sebi največji sovražnik …”

Tudi zaradi delno uničene podlage so morali organizatorji spremeniti načrt preparacije proge. Po posvetovanju z več strokovnjaki, tudi iz avstrijskega Kitzbuehla, so se odločili, da bodo z vbrizgavanjem vode z injekcijsko desko počakali vse do torka, štiri dni pred tekmo. ”Danes bomo sneg še enkrat premleli s teptalcem in nato progo zgladili. Seveda jo bomo fizično varovali noč in dan. Pripravljeni smo na vse, vemo, kaj moramo narediti, da bomo izvedli tekmovanje in da bo proga na vrhunskem nivoju,” je sporočil Gorazd Bedrač.

Po opravljeni snežni kontroli so organizatorji v ciljni areni snežnega stadiona pod Pohorjem organizirali novinarsko konferenco.

Filip Gartner, snežni kontrolor FIS: ”Snega je dovolj! Je dobre kakovosti, povsod ga je 45 centimetrov, na dovolj veliki širini. Glede na vremensko situacijo, ki je mejna, plus, minus, ocenjujem, da bo ves sneg ostal, potrebno pa ga bo predelati tako, da bo proga varna, trda, da bodo razmere čim bolj enake za vse, in da bodo ne nazadnje zadovoljni tudi gledalci, ob progi in pred TV zasloni, ki jih bo zagotovo ogromno. Prižgal sem zeleno luč!”

Gorazd Bedrač, vodja tekmovanja: ”Vandali so nam naredili ogromno škodo, to je za nas velik udarec, zaradi tega bomo morali narediti stvari, ki jih sicer ne bi bilo potrebno. Prilagajali se bomo vremenski situaciji in ustrezno reagirali. Vikend bo sicer oblačen, a začetek prihodnjega tedna napoveduje nekaj minusa.”

Srečko Vilar, generalni sekretar OK Zlate lisice: ”Zanimanje za našo tekmo, ki je takoj po svetovnem prvenstvu, je zelo veliko. Zelena luč FIS za nas pomeni, da lahko sedaj dokončamo, kar smo pričeli že pred meseci. Tekmovalni prostor raste iz ure v uro, kmalu se bo začelo dogajati tudi v mestu Maribor, kjer bomo v petek in soboto na Trgu Leona Štuklja gostili najboljše smučarke na svetu in organizirali glasbena koncerta. Pred nami bo zagotovo kar nekaj neprespanih noči, toda imamo vizijo, da v soboto ob 10. uri prva tekmovalka starta na odlično pripravljeni progi in tekmi. Hkrati pa pravkar končujemo drugo tekmovanje, to je zagotavljanje financ. Tudi pri tem smo uspešni, z nami so stari in tudi nekaj novih sponzorjev. Vesel sem, da je delavcem, ki so zasneževali progo, uspelo in da gremo z zanosom v odločilni teden priprav. Na tekmovanju pričakujemo veliko gledalcev. Vstopnice preko Eventimovih prodajnih mest so že v prodaji, zato pozivamo gledalce, da jih kupijo že pred tekmovanjem. Mogoče bo padel letos tudi rekord, saj je Tina Maze s svojimi uspehi najboljši promotor Zlate lisice.”

Boštjan Tancer, predsednik SK Branik: ”Letos bomo dogajanja okrog Zlate lisice še razširili, od ponedeljka do srede bomo pripravili preizkus v veleslalomu za najmlajše smučarje. Želimo promovirati klub in smučarski šport ter privabiti mlade, bodoče smučarje v programe, ki jih izvajamo, najprej v smučarsko šolo, nato pa v tekmovalni šport.”

Na spodnji povezavi je na voljo video material s snežne kontrole 51. Zlate Lisice. Uporaba zgolj v informativne in promocijske namene 51. Zlate Lisice.

www.msix.si/TV_snezna_kontrola.zip

Vir: Zlata Lisica / Tomažin Media

Nazaj na seznam