Novice

Sneg je zapadel teden dni prepozno

( 27. 01. 2014 )

Tako dolgo to zimo ni bilo snega, sedaj pa vremenska napoved grozi, da ga bo konec tedna v Kranjski Gori preveč. Organizatorji jubilejne 50. Zlate lisice so zato pripravljeni na vse. Vodja tekmovanja Gorazd Bedrač je že od konca prejšnjega tedna v Kranjski Gori in skupaj s tehnično ekipo pokala Vitranc praktično ves čas na progi, njegov pomočnik Marko Rataj pa je v Mariboru še zadnjič pred odhodom v Kranjsko Goro sklical mariborsko tehnično ekipo. ”Ekipa petdesetih delavcev na progi, pod vodstvom Andreja Rečnika, bo v Kranjski Gori od srede in kot sedaj kaže bodo imeli največ dela z odstranjevanjem snega s proge. Po napovedih ga lahko zapade do pol metra.” Nič novega za Andreja Rečnika in njegovo ekipo. ”Saj tega smo že vajeni. Dobro poznamo tudi teren v Podkorenu in če bo potrebno bomo odstranili pač ves novozapadli sneg.”

Nov sneg, ki je prejšnji teden zapadel v Mariboru, pa je povzročil precej vprašanj o selitvi Zlate lisice med Mariborčani. Zato je organizacijski odbor 50. Zlate lisice na ponedeljkovi seji odgovoril na najbolj pogosta vprašanja in podrobneje pojasnil svojo odločitev o selitvi v Kranjsko Goro.

Ali na Pohorju po zadnjem sneženju ni dovolj snega, da bi bilo Zlato lisico mogoče izvesti v Mariboru?

Po pravilih smučarske zveze je potrebno zagotoviti vse potrebno za izvedbo tekmovanja vsaj 1 teden dni pred tekmo, zato FIS tudi pošlje snežnega kontrolorja, ki opravi kontrolo snežne podlage in ugotovi, ali je ta dovolj kakovostna, da bo upoštevajoč vremensko napoved mogoče izvesti tekmovanje. Snežna kontrola FIS je bila v primeru Zlate lisice 23. januarja. Ta dan na Pohorju nismo imeli ne snega in ne proge, zato smo se že pred tem morali odločiti za rezervno varianto v Kranjski Gori. Filip Gartner, snežni kontrolor FIS, je pregledal progo v Podkorenu in ugotovil, da je v takšnem stanju, da bo tekmovanje v Podkorenu mogoče izvesti. Nato je ponoči začelo v Mariboru snežiti in zapadlo je do 20 centimetrov snega. A takrat je bilo že prepozno, saj je bilo to premalo za izvedbo tekmovanja. Hkrati tudi ne gre le za progo, temveč za kompletno organizacijo, vključno s televizijskim prenosom. Tekmovanje v Mariboru bi lahko izvedli, če bi sneg zapadel teden dni prej, torej okrog 15. januarja.

Naravni sneg za tekmovanje verjetno ni najbolj ustrezen. Kako mora biti preparirana proga za vrhunske smučarke?

Če je naravnega snega dovolj, ga je seveda mogoče dovolj kakovostno utrditi. A za to je potrebna debelina snežne odeje vsaj 40 centimetrov. Potrebno je tudi dovolj časa, da se ta snežna odeja utrdi z vodo.

Koliko dni pred tekmo mora biti proga nared? Kdaj si jo po pravilih ogleda funkcionar FIS?

Kot rečeno, snežna kontrola FIS je bila 23. januarja, torej teden dni pred začetkom tekmovanja, ko snežni kontrolor pregleda progo.

Zakaj ni bilo mogoče tekmovanja prestaviti na poznejši termin?

Termina tekmovanja ni mogoče prestavljati, saj za to enostavno ni prostih terminov v koledarju svetovnega pokala. Tudi zaradi tega je snežna kontrola dovolj zgodaj, da lahko direktor svetovnega pokala v primeru neustrezne proge najde novo prizorišče v istem terminu. Dodatno so letos še olimpijske igre, ki se začnejo takoj po Zlati lisici. Za spremembo termina torej ni nobenih možnosti.

Kdaj se dela koledar tekmovanj za prihodnjo sezono in posledično kdaj je bil določen termin za letošnjo Lisico?

Okvirni termin se dela za več let naprej, potrdi pa se dve leti naprej.

Nazaj na seznam