Novice

Priprave so se začele, a brez snega

( 10. 01. 2015 )
Ko je bila Zlata lisica kmalu po novem letu, je bil za pripravo snega odločilen december. Bo letos, ko je 51. ponovitev največje mariborske prireditve šele proti koncu februarja, december ponovno odločilen?

Tako so se spraševali najprej člani tehničnega odbora, pod vodstvom vodje tekmovanja Gorazda Bedrača, nato pa še člani organizacijskega odbora, pod vodstvom predsednika Draga Cotarja in generalnega sekretarja Srečka Vilarja, ko so se v hotelu Arena zbrali prvič v novem letu. Spodnji del mariborske poseke je še brez snega, čeprav je bilo decembra dovolj mraza, da bi se po snežnem stadionu, podnevi in ponoči, od vrha do doline, lahko smučali že dobra dva tedna.

”Zagrebčani se bodo smučali vse do aprila, saj so decembra na Sljemenu naredili dovolj snega,” je na seji OO Zlate lisice poročal snežni kontrolor FIS Filip Gartner, ki je Snežni kraljici dal zeleno luč za tekmo, ko je bilo zasnežene šele 20 odstotkov proge.

”Naša proga je zasnežena do polovice, a na spodnjem delu sta le dva manjša kupa snega,” pa je o stanju mariborskega proge poročal Gorazd Bedrač.

Zdi se, da je do Zlate lisice še dovolj časa, da bo proga lahko pravočasno zasnežena. Toda Zlata lisica ima pol stoletja zgodovine in pohorski smučarski delavci imajo bogate izkušnje z zimskimi vremenskimi razmerami. Ne le za Zlato lisico, še bolj za smučanje na snežnem stadionu, najboljši progi največjega slovenskega smučišča, je bil vedno odločilen decembrski mraz. Ko je bilo decembra dovolj mrzlo, so nasnežili snežni stadion za Zlato lisico in za rekreativno smučanje. ”Zlata lisica to progo potrebuje tri dni, rekreativni smučarji pa na njej smučajo sto dni,” je opozoril Tone Vogrinec.

”Vse druge priprave potekajo nemoteno, žal pa nimamo več vpliva na zagotovitev osnovne snežne podlage,” je komentiral Srečko Vilar. ”Zavedamo se, da zdaj ne smemo izgubiti več niti dneva, saj gre za usodo prireditve. V Zagrebu sem se sestal z direktorjem svetovnega pokala, ki je bil poleti tudi v Mariboru. Zagotovil mi je, da imamo še vso njegovo podporo. Toda letošnja Zlata lisica je odločilna. Če je ne bomo uspeli izvesti, nam ne bodo prav nič pomagali izgovori, da sami nimamo več vpliva na izdelavo snega.”

Lanska selitev je rešila SK Branik

Na prvi letošnji seji organizacijskega odbora je generalni sekretar podal tudi poročilo o izvedbi lanske, jubilejne Zlate lisice, ki se je morala preseliti v Kranjsko Goro.

Srečko Vilar: ”Odločitev, da smo se preselili, ne pa predali in z jubilejem počakali leto dni, se je izkazala za pravilno. Čeprav smo uspeli izvesti le slalom, smo bili deležni številnih pohval, tudi Tina je rekla, da je bil kranjskogorski slalom zelo pomemben za njeno poznejšo samozavest na olimpijskih igrah, predvsem pa smo prireditev končali z dobičkom nekaj manj kot sto tisoč evrov, ki so ostali v klubu.”

Boštjan Tancer, predsednik SK Branik: ”Z denarnim tokom, ki ga je omogočila uspešna izvedba Zlate lisice v Kranjski gori, smo rešili tekoče poslovanje kluba in uspešno zastavili finančno sanacijo. Zaradi tega klub spet normalno deluje, treningi vseh skupin konstantno potekajo, uspešno smo začeli v novi sezoni tudi s smučarsko šolo, pripravljamo se tudi na organizacijo tekmovanj na Pohorju v nižjih kategorijah. Klub torej v popolni meri spet opravlja svoje osnovne funkcije. Zato je organizacija Zlate lisice za SK Branik ključnega pomena.”

Nazaj na seznam