Novice

Filip Gartner: ”Tekma je lahko že danes!”

( 21. 01. 2016 )
Snežni kontrolor FIS prižgal zeleno luč 52. Zlati lisici - Idealne snežne razmere na Pohorju - Zdaj prepariranje snega z vodo

”Snežna podlaga je odlične kakovosti, tekma bi lahko bila že danes,” je bil tokrat zelo kratek snežni kontrolor FIS Filip Gartner. Svojemu bivšemu tekmovalcu, zdaj direktorju ženskega svetovnega pokala, Atleju Skaardalu, ki je v tej zimi brez padavin vajen povsem drugačnih poročil svojih snežnih kontrolorjev, je zato lahko že po polovici ogleda neposredno s proge, na kateri je več kot 70 centimetrov debela snežna podlaga, sporočil: ”Maribor ima zeleno luč! Zemlja je pomrznjena, na njej je debela plast utrjenega snega, ki je pravi beton, na njej pa še zgornja debela plast snega, ki so ga naredili v zadnjih dneh. Proga je tudi dovolj široka in vremenska napoved za prihodnji teden je ugodna.”

Na novinarski konferenci 52. Zlate lisice v ciljni areni snežnega stadiona v Mariboru je Filip Gartner po snežni kontroli najprej čestital zasneževalni ekipi, ki jo vodi Milan Šmon, za odlično opravljeno delo, nato pa sporočil vodji tekmovanja Mitji Grašiču in vodji proge Andreju Rečniku, ki ju je prav tako vodil v svoji dolgi trenerski karieri: ”Moje delo je s tem opravljeno, zdaj sta vidva na vrsti. Seveda pa bom do tekme vsak dan prišel še na ogled …”

Mitja Dragšič, vodja tekmovanja: ”Jutri zvečer bomo progo od Trikotne jase do doline preparirali z vodo, z vbrizgavanjem pod pritiskom skozi snežno desko. Zgornji del proge bomo predvidoma z vodo obdelali nato v nedeljo. Pri tem delu nam bo pomagal tudi Christian Steinbach, ki je največji strokovnjak za prepariranje snežne podlaga na svetu, s svojimi izkušnjami pa nam je v Mariboru pomagal že lani.”

Progo na mariborskem snežnem stadionu so dopoldan preizkusile tudi slovenske smučarke, ki so se jim na treningu veleslaloma pridružile še hrvaške in ruske smučarke.

Srečko Vilar, generalni sekretar organizacijskega odbora: ”Vse poteka po načrtu. Seveda je letos veliko lažje, ko nimamo težav s snegom. Pripravili bomo vrhunsko prireditev, tako pod Pohorjem kot tudi v mestu, kjer bo Lisičkino dogajanje ves petek, 29. januarja, in v soboto zvečer, ko bo na razglasitvi najboljših, upajmo, tudi naša Ana Drev. Zaradi vsega tega pričakujemo množičen obisk gledalcev. Prodaja kart poteka zelo dobro, veliko zanimanje za Zlato lisico pa vlada tudi med novinarji in vidnimi gosti. Častni pokrovitelj tekmovanja bo predsednik Borut Pahor, najavljeni so že ministri, politiki, številni gospodarstveniki, tudi iz tujine.”

Nazaj na seznam