Novice

50. Zlata lisica v Kranjski Gori premagala naravno katastrof

( 18. 03. 2014 )

Ni bilo slavja, bilo je garanje - Zaradi takšnih zmag nad vremenom je Zlata lisica doživela 50 let in jih bo še veliko - Na svidenje v Mariboru 21. in 22. februarja 2015

Na jubilejno 50. Zlato lisico se je spravilo vreme, kakršnega Slovenija ni poznala zadnjih 50 let, zato je z uspešno izvedbo slaloma, po odpadlem veleslalomu, pohorsko tekmovanje pod Vitrancem doživelo eno največjih lisičjih in organizatorskih zmag v vsej dolgi zgodovini največje mariborske športne prireditve.

Zgodilo se je vse in še več. Do 23. januarja je bilo Pohorje zeleno, brez dneva mraza, ki bi omogočil zasneževanje. In na dan, ko se je Zlata lisica morala osmič preseliti, šestič v Kranjsko Goro, je začelo snežiti. Za Maribor prepozno, za Kranjsko Goro pa šele začetek boja mariborskih smučarskih delavcev, ki so jim na pomoč znova s celotnim organizacijskim štabom moškega pokala Vitranc priskočili Gorenjci, z naravo.

Dva dni pred tekmo je čez noč zapadlo v cilju v Podkorenu 130 cm snega, na startu pod Vitrancem pa kar 180! Vso noč je dvesto delavcev odstranjevalo sneg, skupno kar sto tisoč kubičnih metrov, nato pa je noč pred veleslalom začel padati ledeni dež. Zjutraj je bila proga uničena, veleslalom je odpadel.

Toda bila je še ena noč in še slalom! Pohorci in Gorenjci spet niso spali, temveč garali na progi, in v nedeljo, ko je bilo pol Slovenije v električnem mrku, zaradi žledu, ki je opustošil slovenske gozdove in infrastrukturo, sta v Podkorenu zmagali Zlata lisica in Frida Hansdotter! Zlata lisica petdesetič, po osmih selitvah, Švedinja prvič, po osmih drugih mestih na tekmah svetovnega pokala.

Ni bil (pravi) jubilej, a zapomnili si ga bomo za večno! Zaradi takšnih zmag je Zlata lisica tekma, ki vedno je! Na svidenje na 51. Zlati lisici, v Mariboru in na Pohorju, 21. in 22. februarja 2015!

Nazaj na seznam